StoryEditor

Kto ma chrapkę na gęsie pipki?

11 i 12 listopada 2017 r. odbędzie się Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku k. Torunia, który stał się największym w Polsce kiermaszem gęsich tuszek i produktów z gęsiny.
09.11.2017., 14:11h
W ciągu dwóch dni Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku odwiedza kilkanaście tysięcy osób. Dzięki temu rośnie świadomość konsumentów oraz popyt na gęsie mięso, jego spożycie w Polsce wzrasta z roku na rok. W trakcie imprezy będzie można spróbować potraw z gęsiny, m.in.:
  • gęsie pipki w sosie curry,
  • gęś w majeranku, nadziewanej szarymi renetami oraz
  • gęś w sosie winno-maślanym ze szpinakiem, szynką kujawską i boczniakami.

Gęsie wątróbki przyrządzi Magda Gessler. Dzieci w trakcie przedstawień teatralnych dowiedzą się, co to są palindromy, anagramy i homonimy oraz będą mogły skorzystać z zajęć warsztatowych i konkursów.

Kujawsko-pomorskie jest zagłębiem produkcji gęsiny na krajowy i europejski rynek. Nasi producenci dostarczają rocznie na stoły smakoszy 1,5 tysiąca ton tego wykwintnego mięsa. Pogłowie gęsi w gospodarstwach hodowlanych i zagrodach w naszym regionie to ponad 105 tysięcy sztuk, 80 proc. w rolnych gospodarstwach rodzinnych. To ponad 12 proc. produkcji krajowej.

– W ubiegłym roku odnotowaliśmy znaczny wzrost w tej dziedzinie produkcji mięsnej  – o blisko 40 proc. rok do roku. Średnia cena gęsiny w skupie wynosi nieco ponad 7 złotych za kilogram – podała do wiadomości Beata Krzemińska, rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu.     ad, fot. gęsi przy tekście: czasnagesine.pl

Zobacz plakat festiwalu (pdf).


Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 14:38