StoryEditor

Masło maślane

Masło, czyli ulubiony dodatek do świeżego chleba czesto gości na naszych stołach, a kilka prostych trików sprawi, że posmakuje nam masło w nowej odsłonie.
22.04.2016., 17:04h

Masła smakowe możemy zrobić samemu. Zawsze bazą do ich przygotowania jest oczywiście dobre masło. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów właśnie na domowe smakowe masła:

– masło czosnkowe – do 150 g utartego masła dodać 4 ząbki czosnku, lekko posolić;

– masło pietruszkowe – pół kostki masła utrzeć z 1 łyżką zimnej wody, dodać zmiksowaną garść pietruszki z małą dymką, doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny;

– masło pikantne – pół kostki masła utrzeć, dodać po łyżeczce majeranku, koperku, bazylii i słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu czarnego lub cayenn, na koniec wymieszać  z łyżką pikantnego startego lub pleśniowego sera;

– masło chrzanowe – do 150 g utartego masła dodać 2 łyżki stołowe chrzanu i łyżeczkę miodu, doprawić solą i pieprzem;

ec

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 09:40