Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Tort marcepanowy

24.02.2015

Drukuj

Tort marcepanowy

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Choć marcepan bardziej kojarzony jest z dodatkiem i dekoracją wykwintnych ciast i deserów niż ich składnikiem głównym to warto zacząć wykorzystywać słodki smak mogdałów. Wykonanie tortu marcepanowego nie jest bardzo skomplikowane, a mąke migdałowa możemy uzyskać, jeśli tylko przemielimy obrane ze skórki migdały.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
50 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów),
60 g cukru,
5 jaj o temp. pokojowej,
1/2 łyzeczka proszku do pieczenia,
80 g mąki pszennej tortowej.

SKŁADNIKI NA PONCZ:
sok z jednej pomarańczy,
60 ml likieru amaretto,
30 ml wody.

SKŁADNIKI NA KREM:
250 g serka mascarpone,
150 ml 30% śmietany,
1 laska wanilii,
4 łyżki cukru pudr.

DODATKOWO:
słoiczek dżemu pomarańczowego,
400 g masy marcepanowej,
12 g migdałów bez skórki,
150 g ciemnej czekolady,
3 łyżki masła.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt: W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały. oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Miksując dodawać po łyżce cukru, kolejno żółtka i obie mąki. 
Ciasto piec w temp. 170°C ok. 25 minut w tortownicy o średnicy 18 cm.

Krem: Śmietane ubić na sztywno. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i wanilią, a następnie dodawać ubitą śmietanę. 

Pralinki: Z marcepanu odciąć 12 kawałków po 6 g. W każdą porcję włożyć migdał, utoczyć kulkę. Pralinki obtoczyć w czekoladzie, gotowe układać na talerzu. Pozostawić do zastygnięcia czekolady. Wierzch pralinek można posypać siekanymi migdałami.

Biszkopt przekroić na trzy części. Marcepan cienko rozwałkować i wyciąć trzy koła wielkości formy. Kolejno ułożyć biszkopt, nasączyć ponczem, posmarować dżemem, kremem, położyć krążek marcepanu. Na trzeci biszkopt nasączony ponczem nie kłaść warstwy dżemu, tylko krem i krążek marcepanu. Tort udekorowac roztopioną czekoladą i pralinkami.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Aktywiści będą mieli zakaz wstępu na teren gospodarstwa rolnego?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody