Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Czy warto na Kaszubach siać późniejsze odmiany kukurydzy?

15.02.2017

Drukuj

Czy warto na Kaszubach siać późniejsze odmiany kukurydzy?

Artykuł dostępny

Duża rola odmiany w uzyskiwaniu wysokich plonów oraz wyjątkowo trudne warunki klimatyczne regionu Kaszub spowodowały, że co roku w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Lubaniu zakładane są doświadczenie odmianowe kukurydzy. W 2015 r. przebadano 59 odmian, a w ubiegłym roku 84. Zostały one zgłoszone do doświadczenia przez kilkanaście czołowych firm hodowlanych i nasiennych: Euralis, Farmsaat, HR Smolice, IGP, KWS, Limagrain, Maisadour, Osadkowski, Pioneer, Procam, Saatbau, Saaten-Union, Sumi-Agro.

r e k l a m a

Według obiegowej opinii na Kaszubach bezpiecznie można siać odmiany kiszonkowe o liczbie FAO 220-230. Ale im odmiana ma wyższą liczbę FAO tym jej potencjał plonotwórczy jest wyższy.

Stąd rodzi się pytanie na ile ryzykowne jest sianie odmian późniejszych, wymagających cieplejszych rejonów, ale plenniejszych? Dlatego w  doświadczeniu są również odmiany późniejsze, nawet 300 FAO. W publikacjach COBORU oraz PZPK można przeczytać, że na tereny północnej Polski zalecane są odmiany kiszonkowe o liczbie FAO 220-250. Jednak północna Polska rozciąga się od Szczecina po Suwałki gdzie warunki klimatyczne są skrajnie różne. Kaszuby znajdujące się po środku, mają najbardziej skomplikowane warunki klimatyczne ze względu na to, że są regionem najbardziej wysuniętym na północ Polski położonym 200 m n.p.m.

Polecany artykuł

Odmiany zbóż jarych i kukurydzy w pliku Excela

Na każde 100 m wysokości n.p.m. średnia dobowa temperatura jest niższa o 0,56 st. C. Zatem dla Kaszub  różnica wynosi ponad 1 st. C w porównaniu do nisko położonym regionem Żuław. Można to było zweryfikować ponieważ PODR w Lubaniu posiada kilkanaście stacji meteo rozmieszczonych w różnych rejonach województwa pomorskiego. Porównano średnie temperatury miesięczne z okresu wegetacji w 2016 r.

 

Miesiąc

Lubań-200m. n.p.m  śr. temp. m-ca

Stare Pole śr. temp . m-ca

Maj

14,9 st. C

15,1 st. C

Czerwiec

17,1 st. C

18,0 st. C

Lipiec

17,7 st. C

18,8 st. C

Sierpień

16,8 st. C

17,9 st. C

 

Reguła została potwierdzona. Średnie miesięczne dla miejscowości Stare Pole położone kilka metrów n.p.m. były wyższe o ok. 1 st. C od średnich miesięcznych dla Lubania. Wyjątkiem był miesiąc maj.

Przy różnicy 1 st. C średniej dobowej temperatury dla 150 dni wegetacji powoduje wydłużenie czasu potrzebnego do uzyskania minimalnej zawartości suchej masy w zielonce z całych roślin tj. 28–30%., nawet o 10–12 dni w chłodne lata.

Każda odmiana do przejścia pełnego cyklu rozwojowego i osiągnięcia odpowiedniego procentu suchej masy do zbioru, wymaga określonej sumy temperatur efektywnych. Warto dodać, że jest to suma jednostek ciepła powyżej minimum fizjologicznego, potrzebnych do rozwoju określonego organizmu, obliczana dla kukurydzy:

S = (T - t0) x d.

S-suma temp. efektywnych,
T-średnia dobowa temperatura,
t0-zero fizjologiczne gatunku (dla kukurydzy wynosi 6),
d-liczba dni.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 4 stron.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Głos opozycji w sprawie ASF

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody