Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Rośliny odporne na aflatoksyny?

03.11.2017

Drukuj

Rośliny odporne na aflatoksyny?

Artykuł dostępny

Międzynarodowy zespół naukowców ze Stanów Zjednoczonych i Indii dokonał przełomu. Odkrycie może  zmienić warunki bezpieczeństwa żywności i paszy. Rakotwórcze aflatoksyny mogą okazać się złym wspomnieniem. Wyniki badań opublikowano w ostatnim Plant Biotechnology Journal.

r e k l a m a



Aflatoksyny stanowią ogromne zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt na całym świecie. Są powodem marnowania żywności na dużą skalę. Pleśń, która wytwarza te substancje to głównie Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus. Atakują między innymi kukurydzę, ale także orzeszki ziemne i bawełnę.
Aflatoksyny hamują działanie układu immunologicznego i wzrost u dzieci, a nawet prowadzą do raka wątroby. Pleśń wytwarzająca toksynę może pozostawać uśpiona w glebie latami. W czasie upałów atakuje rośliny. Może także zainfekować trzymane w cieple i wilgoci ziarno.Zakażone ziarno nie może być eksportowane w USA z zawartością powyżej 20 ppb (cząsteczek na miliard). W Unii Europejskiej prawo jest bardziej rygorystyczne, więc ta wartość wynosi 2 cząsteczki na miliard.


- Defensyny (białka ochronne) roślinne przejawiają silną aktywność grzybobójczą - mówi jeden z autorów badań, Dilip Shah - Są aktywne także przeciwko kilku ważnym ekonomicznie grzybowym patogenom i jesteśmy bardzo podekscytowani widząc sukces w wykorzystaniu tej technologii w rolnictwie. Jeśli wykorzystamy ją komercyjnie, technologia ma ogromny potencjał by przyczynić się do zwiększenia bezpieczeństwa żywności, głównie w krajach, gdzie mikotoksyny zanieczyszczają orzeszki ziemne, kukurydzę i inne rośliny i są dużym zagrożeniem dla zdrowia ludzi i zwierząt.


Do badania naukowcy podeszli z dwóch stron: zespół z Indii zajął się przeniesieniem drobnych białek - defensyn- z lucerny i śródziemnomorskiej koniczyny do DNA orzeszków uprawianych w Afryce i Indiach. To pozwoliło roślinie ochronić się przed narastaniem na niej pleśni. Drugi zespół przenosił małe części RNA z grzybów, odpowiedzialne za produkcję aflatoksyn do DNA orzeszków. Dzięki temu w czasie ataku pleśni orzechy mogły dezaktywować geny odpowiedzialne za produkcję toksyn. 


Światowa produkcja orzechów to w sumie 29 milionów ton rocznie. Chiny, Indie i USA są ich największymi producentami. USA rocznie zarabia na orzechach ponad miliard dolarów. Przeciętny Amerykanin zjada ich rocznie około 2,7 kg. Uprawiane na tak dużą skalę, a zanieczyszczone aflatoksynami mogą przyczyniać się do chorób, szczególnie w państwach rozwijających się


Co najbardziej istotne z punktu polskiego rolnika, technologia jest możliwa do użycia także w uprawie kukurydzy. To daje nadzieję, że mimo kapryśnej pogody, rolnicy nie będą musieli martwić się jakością kolb, tak jak w tym sezonie. Pozostaje czekać na rozpowszechnienie technologii.

al na podst. Science Daily

Polecane dla Ciebie:

article icon

Mikroelementy wspomogą zimowanie

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii