Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.plZaloguj
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Kukurydza>

Ukraina jako kluczowy eksporter kukurydzy w sezonie 2021/2022

Obrazek

Światowa produkcja zbóż, czyli pszenicy, jęczmienia i kukurydzy, w tym sezonie prognozowana jest na ponad 2,1 mln ton. Kukurydza w strukturze produkcji zbóż zajmuje 57%, czyli 1,2 mld ton – poinformował szef działu projektów biznesowych APK-Inform Andriy Kupchenko podczas seminarium internetowego SEED FORUM-2022.

21 lutego 2022, 05:00

Wg analityka globalne zużycie kukurydzy  wyniesie w bieżącym sezonie 1,18 mln ton, kolejne 25 mln ton będzie nadwyżką podaży tego zboża na rynku światowym. Dla Ukrainy powstanie zatem większy potencjał eksportowy, który powinien ożywić handel i spowodować nieznaczną odbudowę zapasów przejściowych.

- Ta sytuacja powinna wywrzeć presję na ceny, ale biorąc pod uwagę szereg czynników ekonomicznych, nadal nie ma znaczącego spadku cen. Jednak wszystko może się zmienić w drugiej połowie sezonu – podkreślił Andriy Kupchenko.

Głównymi eksporterami kukurydzy w 2021/2022 będą Stany Zjednoczone, Brazylia, Argentyna i Ukraina. Dla Ukrainy i Brazylii w tym sezonie prognozowany jest wzrost potencjału eksportowego. Eksport kukurydzy z Ukrainy w tym sezonie szacuje się na poziomie 34 mln ton wobec 24 mln ton w 2020/2021, a dla Brazylii – 43 mln ton wobec 21 mln ton w 2020/2021.

Jednocześnie potencjał eksportowy Stanów Zjednoczonych i Argentyny się zmniejszy – odpowiednio  z 70 mln ton to 62 mln ton (SZ) oraz z 40 mln ton do 39 mln ton (Argentyna).

W wypadku największych importerów sytuacja będzie wyglądać tak samo jak i rok wcześniej – Chiny będą największym importerem, a na drugim i trzecim miejscu znajdą się Meksyk oraz Japonia. Chociaż wielkość zakupów w tym sezonie może się zmniejszyć z 30 mln ton w ubiegłym sezonie do 26 mln ton.

Meksyk i Japonia maja stabilne zakupy, a tradycyjnym dostawcą kukurydzy do tych krajów są Stany Zjednoczone. Tak Ukraina jest tradycyjnym dostawcą tego zboża dla krajów Unii Europejskiej.

Produkcja zbóż w USA wprawdzie wzrasta, ale ich potencjał eksportowy spada

Jak wyjaśnił Kupchenko, powodem jest zwiększenie własnego zużycia zbóż, a w szczególności kukurydzy. Kukurydza wykorzystywana jest głównie w tym kraju w przemyśle bioetanolowym, który z jednej strony rośnie z powodu wysokich cen ropy, z drugiej – istnieją duże rezerwy tego biopaliwa.

oprac. Maryia Khamiuk
Fot. pixabay

Ważne Tematy