StoryEditor

Rynek tuczników: Świń brakuje, ceny hamują

Na rynku widać deficyt tuczników, skupujący poszukują towaru, a ubojnie nierzadko wstrzymują uboje – oficjalnie z powodu zapełnienia magazynów mięsem, a w rzeczywistości z uwagi na braki surowcowe.
12.03.2021., 09:03h
Ceny jednak już nie wzrastają tak jak w zeszłym tygodniu, mimo że niemiecka duża giełda dała wyraźny sygnał do znaczących podwyżek. W ostatnią środę wzrost sięgnął po raz drugi z rzędu 10 eurocentów/kg w klasie E czyli blisko 45 gr/kg i ponad 30 gr/kg żywca. Nasi skupujący z kolei w tym tygodniu jak na razie podnieśli ceny maksymalnie o 20 gr/kg wagi poubojowej do poziomu maks. 7 zł/kg. Ceny za żywiec sięgają obecnie ok. 5,3 do 5,5 zł/kg. W ubiegłym tygodniu podwyżki były bardziej niż proporcjonalne w relacji do podwyżek na niemieckim rynku. Teraz progres cen wyraźnie hamuje, niektóre ubojnie wcale nie podniosły cenników, twierdząc, że mają dosyć surowca.

Nieoficjalnie mówi się, że są to celowe działania mające uspokoić rynek, a kolejne podwyżki są i tak nieuniknione. Oby tak było, bo hodowcy czekali na to wiele tygodni. Z drugiej strony bardzo wysokie koszty produkcji – drogie pasze, oraz ciągle drożejący warchlak niweczą radość z podwyżek. jbr
Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Jan Bromberek
Autor Artykułu:Jan Bromberek

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ekonomiki gospodarstw i rynków rolnych.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 16:36