Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Pogłowie świń najniższe od 60 lat!

08.02.2016

Drukuj

Pogłowie świń najniższe od 60 lat!

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Sektor wieprzowy w Polsce ma po poważne problemy od wielu miesięcy. Najlepszym dowodem na to jest drastycznie spadające pogłowie trzody chlewnej w kraju. Na chwilę obecną tak niska liczebność krajowego stada była notowana w latach 50. ubiegłego wieku (!) – informuje GUS.  Na dzień 1 grudnia 2015 r. liczebność ta wyniosła 10,59 mln szt. i była aż o 6% niższa niż przed rokiem. Do tej pory duże spadki były notowane także w latach 2011-2012. Wówczas ceny zbóż były stosunkowo wysokie, natomiast produkcji niewiele wyższe od aktualnych. Pod koniec 2015 r. średnia relacja cen trzody chlewnej do cen hurtowych pełnoporcjowych mieszanek paszowych ukształtowała się na niskim poziomie 3,73 wobec 4,05 przeciętnie w latach 2010-2014. Poprzednio podobna relacja zanotowana została w 2011 r. (3,79), co spowodowało spadek pogłowia na koniec 2012 r. o prawie 15% wobec końca 2011 r.

Gorzej było tylko w latach 50. XX wieku
Eksperci zauważają, że choć te 60 lat temu pogłowie było na podobnym poziomie, to jednak relatywnie sytuacja i tak wówczas była gorsza, ponieważ obecnie postęp w dziedzinie efektywności produkcji pozwolił na większe przyrosty masy, większą plenność i szybkość obrotu stada, a to daje dużą przewagę produkcyjną.
 
A w UE produkcja wzrosła
Przed trudną sytuacją stoją obecnie nie tylko hodowcy z Polski, ale także z innych krajów unijnych. KE, wstępnie szacuje, że produkcja unijnej wieprzowiny w 2015 r. wzrosła o około 3,2-3,6%. (To dość duży wzrost.) Mimo zwiększonego eksportu wieprzowiny, i tak nie udało się powstrzymać spadających gwałtownie cen wieprzowiny. Sytuacji nie poprawiał też fakt utrzymującego się embarga rosyjskiego oraz przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF).

r e k l a m a

Article divided into pages, you are reading page 1 of 2.


Widziałeś już nasze video "Webinarium Bydło Mleczne: Nowoczesna obora i wyposażenie"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody