StoryEditor

Wielkopolski zespół ds. trzody chlewnej

Ograniczenie rozprzestrzeniania się ASF oraz oznakowanie i promowanie polskiego mięsa – to główne cele, jakie wyznaczyli sobie członkowie zespołu ds. trzody chlewnej, powołanego przy Wielkopolskiej Izbie Rolniczej.
04.03.2016., 13:03h

Inicjatywa powołania zespołu, który monitorowałby sytuację w branży i odpowiednio reagował na pojawiające się problemy powstała podczas Wielkopolskiego Forum Trzodowego w Poznaniu 8 lutego br. Na efekty nie trzeba było długo czekać. Zespół spotkał się po raz pierwszy 1 marca w siedzibie Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

Wiele źródeł kryzysu
 – Problemów w tej branży jest mnóstwo, m.in. zalew rynku przez materiał hodowlany napływający do nas zza granicy oraz rozwijający się dynamicznie system tuczu kontraktowego na rzecz firm zagranicznych. Wszystko to powoduje, że rodzimej produkcji coraz trudniej jest konkurować z oferowanymi w dużych sieciach handlowych produktami wypełnionymi ulepszaczami i inną chemią. Jak więc skutecznie promować naturalne i bardzo smaczne mięso całkowicie wyprodukowane w Polsce? – mówi Piotr Walkowski, prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

Silna integracja rolników
Innym tematem dyskusji była kwestia integracji rolników. Według uczestników spotkania nadszedł czas na tworzenie dużych i silnych zrzeszeń działających już grup producenckich dla dalszej konsolidacji dostaw oraz utworzenia liczącego się partnerstwa dla przetwórstwa i handlu. Podkreślano, że polityka rolna ukierunkowana jest na mniejsze, rodzinne gospodarstwa, tymczasem źródłem sukcesu jest specjalizacja i koncentracja produkcji.

Trudna walka z ASF
Kolejną przeszkodą na drodze do przezwyciężenia kryzysu jest nie rozwiązany dotąd problem afrykańskiego pomoru świń (ASF). Jest to główny powód ograniczenia polskiego eksportu i braku możliwości pozyskania nowych rynków. Wyrażono nadzieję, że z pomocą polityków uda się wymóc na ministrze środowiska podjęcie zdecydowanych kroków ograniczających populację dzików.

Przedstawiciele zespołu
Przewodniczącym „zespołu trzodowego” został Grzegorz Majchrzak, reprezentujący Wielkopolski Związek Hodowców Trzody Chlewnej. Zastępcami przewodniczącego zostali Karolina Szulc, Pełnomocnik Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu ds. Hodowli Świń Złotnickich i Kornel Pabiszczak z Wielkopolskiej Izby Rolniczej. Spotkania odbywać się będą w cyklach półtoramiesięcznych.
dj, na podst. WIR

Fot. WIR

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 12:37