StoryEditor

Bananowo-orzechowy smoothie

Ten kulinarny wynalazek zrewolucjonizował dietę śniadaniową. W XIX wieku amerykański lekarz John Harvey Kellogg, jako pierwszy przygotował masło orzechowe, składnik odżywczych koktajli łączony z bananem. Koniecznie wypróbuj, bo to jest pyszne!
27.04.2018., 15:04h
Masło orzechowe to bogate źródło błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Wzmacnia zęby, kości, włosy i paznokcie. Banan poprawia nastrój i dodaje energii. Płatki owsiane obniżają poziom cholesterolu, wspomagają przemianę materii i układ oddechowy.

Składniki:
2 banany,
4 łyżeczki masła orzechowego,
500 ml mleka,
8 łyżeczek błyskawicznych płatków owsianych,
1 łyżeczka miodu
i/lub 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Sposób wykonania:
Banany umyć, obrać, pokroić w cząstki. Dodać mleko i płatki owsiane. Pozostawić na 10 minut. Następnie dodać masło orzechowe oraz miód i cukier waniliowy do smaku.  Składniki zblendować na gładką masę. Koktajl najlepiej spożyć zaraz po przyrządzeniu, ewentualnie przechowywać w lodówce w szklanym opakowaniu do 24 godzin.

Przepisy przygotowała Agata Dobak
Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 16:10