Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Artykuły>Newsletter rynkowy>Raporty IGC>

IGC: mniejsze zapasy zbóż i soi na starcie nowego sezonu

Obrazek

Ze względu na rekordową konsumpcję tegoroczne globalne zapasy zbóż i soi zaczynają się kurczyć. A jak to będzie wyglądało w nadchodzącym sezonie?

dr Juliusz Urban31 maja 2021, 10:44

Eksperci Międzynarodowej Rady Zbożowej, dostrzegając w kończącym się sezonie 2020/21 mniejsze ilości zebranej brazylijskiej kukurydzy, zredukowali swoje prognozy dotyczące globalnej produkcji zbóż o 6 mln t, do 2,22 mld t.

Ta obniżka zbiorów wraz ze wzrostem konsumpcji powoduje, że światowe zapasy na koniec roku 2020/21 wyniosą 599 mln t i będą niższe od tych kończących sezon 2019/20 o 18 mln t.

W sezonie 2021/22, pomimo rekordowych, wyższych o 72 mln t zbiorów, wynoszących 2,292 mld t, przekraczająca przychody o 5 mln t światowa konsumpcja zbóż spowoduje, że kolejny rok gospodarczy zakończy się jeszcze mniejszymi globalnymi zapasami. Wyniosą one 595 mln t i będą najniższe od 7 lat. Poprzednia, kwietniowa prognoza była aż o 14 mln t wyższa.

 

Światowy handel zbożami w sezonie 2021/22 może nie dogonić rekordowo rozpędzonego w tym roku obrotu. IGC szacuje, że międzynarodowa wymiana handlowa wyniesie tym razem 415 mln t, o 5 mln t mniej niż w 2020/21.

 

Pszenica

W sezonie 2021/22 światowe zbiory pszenicy mają wynieść aż 790 mln t, a zapotrzebowanie na pszenicę będzie tylko o 3 mln t niższe od zbioru. Podobnie mniejsze obroty osiągnie handel. Światowy obrót ziarnem pszenicy szacowany jest na 188 mln t. Dzięki rekordowym zbiorom i nieznacznie mniejszej konsumpcji, lekko odbudowywane zostaną światowe zapasy pszenicy do 288 mln t. Jednak bieżąca prognoza ekspertów IGC jest o całe 10 mln t gorsza, od tej opublikowanej przed miesiącem.

 

Kukurydza

Światowa produkcja w sezonie 2021/22 ma wzrosnąć aż o 60 mln t w skali roku, do 1,194 mld t. Konsumpcja, pomimo, że rośnie nieco wolniej, bo o 35 mln t, przekroczy jednak zbiory o 6 mln t. Dlatego zapasy światowe będą spadać kolejny już sezon z rzędu. Na koniec sezonu 2021/22 globalne zapasy kukurydzy mają wynieść 261 mln t. Nieco mniejszy apetyt chińskich importerów spowoduje, że o 6 mln t mniejszy będzie światowy handel, który w nadchodzącym roku gospodarczym wyniesie 261 mln t.

 

Soja

W związku z dużymi zbiorami w USA i Brazylii, światowa produkcja soi w sezonie 2020/21 wzrosła o 7-proc. w skali rocznej i osiągnęła rekordowy poziom 361 mln t. Jednak, ze względu na rekordową konsumpcję, przewiduje się, że zapasy skurczą się drugi rok z rzędu, a zapasy w USA spadną o 80%.  Eksperci IGC uważają, iż wysokie tegoroczne ceny zachęcą rolników do większych zasiewów. Na kolejny sezon prognozują oni, że światowa produkcja soi w latach 2021/22 wzrośnie o kolejne 6%, do nowego rekordu 383 mln t. Tym razem konsumpcja nie dogoni produkcji, bowiem wyniesie 378 mln. Co, wraz z nieznacznie tylko wzrastającym światowym handlem (o 2 mln t), do 174 mln t, spowoduje powolne odbudowywanie globalnych zapasów (+5 mln t) do poziomu 51 mln t, a więc takiego jaki mieliśmy na koniec sezonu 2019/20.

 

 

oprac. Juliusz Urban  Fot. archiwum taP



Picture of the author
Autor Artykułu:dr Juliusz Urban
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy