🔔 Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 9 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Czy pod koniec tegorocznego sezonu zabraknie oleju rzepakowego?

30.10.2019

Drukuj

Czy pod koniec tegorocznego sezonu zabraknie oleju rzepakowego?

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Powierzchnia uprawy rzepaku w Unii Europejskiej pod tegoroczne zbiory wyniosła tylko 5,6 mln ha. Był to najmniejszy areał od 14 lat. W porównaniu z rokiem ubiegłym, zasiewy rzepaku zmniejszyły się o 16% w stosunku do średniej pięcioletniej i aż 19% w stosunku do roku ubiegłego. Od początku sezonu różne źródła informują o kolejnych redukcjach zbiorów rzepaku w UE. Komisja Europejska, w swoim ostatnim komunikacie szacuje wielkość tegorocznej unijnej produkcji rzepaku na jedynie 16,9 mln ton. Byłoby to najmniej od 2006 roku.

r e k l a m a

Najniższe od kilkunastu lat zbiory nasion rzepaku w UE wynikają przede wszystkim z wyjątkowo małej powierzchni zasiewów. Według szacunków KE, rzepak plonował średnio w tym roku na poziomie 3,02 t/ha, w porównaniu z 3,2 t/ha średnio w ostatnich 5 latach. Z kolei zbiory na rok 2020 prognozowane są poniżej 20 mln ton. Spowodowane jest to w dalszym ciągu zmniejszającą się powierzchnią zasiewów.

Olej rzepakowy od 3 lat jest najdroższym olejem roślinnym, a jego ceny począwszy od 2014 r. stale rosną. Jednak olej z rzepaku nie jest najczęściej wykorzystywanym tłuszczem roślinnym na świecie. Poziom produkcji 27 mln ton oleju z rzepaku daje mu dopiero trzecie miejsce na podium produktów światowego przemysłu olejarskiego. Niemal trzykrotnie więcej wytwarza się oleju palmowego, a dwukrotnie więcej niż rzepakowego tłoczy się oleju sojowego.

Polecany artykuł

Polska na potęgę kupuje olej sojowy i rzepakowy

Na światowym rynku wciąż trwa walka cenowa zarówno przy wykorzystaniu oleju na cele spożywcze jak i biopaliwowe. A jak to jest w Unii Europejskiej? Jaki procent spożywanego oleju jest produkowane z rzepaku i jak silne są pokusy do stosowania innych, tańszych olejów roślinnych? W Polsce górę bierze tradycja spożycia oleju z krajowych upraw. Uniwersalny olej rzepakowy broni pozycji lidera na półkach sklepowych, ale czy rzepaku wystarczy na olej do końca tego sezonu? W świetle dostępnych danych o tegorocznych zbiorach, 2,3 mln ton tj. o 4% większych niż w poprzednim sezonie (jak podaje GUS), Polska jawi się rzepakową oazą na mapie Europy. O tym wszystkim przeczytasz w najnowszym wydaniu top agrar Polska (11/2019) na str. 54-55.

Juliusz Urban

Agrarsklep

Pakiet: Przewodniki polowe: Pszenica ozima, Kukurydza, Rzepak

Pakiet: Przewodniki polowe: Pszenica ozima, Kukurydza, Rzepak

Płacisz tylko

64,00 zł

Cena regularna 128,00 zł

SPRAWDŹ

Widziałeś już nasze video "Poranna trójpolówka odc.2. Po ile będą zboża i rzepak w żniwa? Zapraszamy na III Ogólnopolską Giełdę Rzepaczano - Zbożową!"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody