StoryEditor

Żniwne pogotowie cenowe: Zbiory pszenicy wciąż na początku

Na południu Polski, w niektórych punktach skupu ustawiają się kolejki z pszenica, najczęściej jednak ruch odbywa się równomiernie i nie ma nadmiernej podaży. W centrum kraju kombajny dopiero się przygotowują do pierwszych wjazdów w pola, a na północy trzeba będzie jeszcze zaczekać minimum tydzień na rozpoczęcie koszenia – informują zlokalizowani tam kupujący.
22.07.2019., 13:07h
Ceny są stabilne na skupach a jednodniowe wzrosty cen na giełdach kolejnego dnia są z kolei niwelowane spadkami. Pszenica na Matifie dziś kosztuje 175,5 euro/t na wrzesień.  Na krajowym rynku proponowane ceny pszenicy to:

  • Pszenica konsumpcyjna 630-700 zł/t netto.
  • Pszenica paszowa  600-660 zł/t netto.
Dostawy do portów proponuje się po niższych już cenach, niż w poprzednim okresie, ale i tak eksporterzy nie spodziewają się handlu w najbliższym czasie. Oczywiście poza wcześniej zawartymi kontraktami.  Wyraźnie dostrzega się brak znaczących premii cenowych za białko.

  • Pszenica konsumpcyjna 14% białka  705–720 zł/t netto, a z gwarancja glutenu powyżej 30% - 735 zł/t
  • Pszenica konsumpcyjna 12% białka  700–705  zł/t netto.
Jęczmień ozimy na Dolnym Śląsku, Opolszczyźnie i w Wielkopolsce został zebrany prawie w całości. W Polsce Centralnej i na Podkarpaciu – w ponad połowie. Zaczynają się też pierwsze wjazdy w jęczmień jary, ale ziarno jest bardzo drobne i plony ze zebranych już plantacji nie zachwycają  – wynoszą 3-4 t/ha. 
Ceny jęczmienia są bardzo zróżnicowane od 540-600 zł/t. Wyższe ceny płacą hodowcy trzody chlewnej kupujący na swoj...
Pozostało 54% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Juliusz Urban
Autor Artykułu:Juliusz Urbanekspert ds. rynku zbóż top agrar Polska, doktor agronomii UP i absolwent MBA UE we Wrocławiu, wiele lat zarządzał skupem u dużego dystrybutora, był prezesem firmy przetwórstwa rzepaku, miał także własną firmę brokerską.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 21:19