Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Bor na zimotrwałość

29.10.2017

Drukuj

Bor na zimotrwałość

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Jesienią bor można podawać w rzepaku do fazy 8 liści. Teoretycznie jest to możliwe nawet w późniejszych fazach, ale może okazać się nieskuteczne. Bor bowiem jak każdy składnik musi zostać przez rośliny przyswojony, aby spełnić swoje funkcje. A są to przede wszystkim wpływ na sprawny podział komórek w merystemach wierzchołkowych pędów i korzeni oraz wzmacnianie mechaniczne pędów.

Jeśli chodzi o podział komórek to przed spoczynkiem zimowym rośliny przy odpowiednim zaopatrzeniu w bor są w stanie wytworzyć mocny i głęboko sięgający korzeń. To gwarantuje oprócz dobrego przezimowania także lepsze szanse roślin na przetrwanie okresowych niedoborów wody na wiosnę. Mechaniczne wzmacnianie tkanek – tutaj bor wpływa na lepsze połączenie ze sobą komórek tworzących dane tkanki, z których z kolei składają się poszczególne organy. To w sposób pośredni poprawia zimotrwałość, bo niska temperatura niejako nie jest w stanie przedrzeć się przez tkanki znajdujące się w dobrej kondycji.

Ile boru?

Standardowo wystarczy 250–300 g/ha boru jesienią. Wiadomo, że rzepak do fazy 4–6 liści pobierze około 150 g/ha B. Jeśli Bor został podany już jednorazowo w wyższej dawce to do końca wegetacji jesiennej roślinom powinno go wystarczyć. Jeśli jednak nie podano go w ogóle lub w niewielkiej dawce to warto go jeszcze uzupełnić przed nadejściem temperatury bliskiej zeru stopni, która znacząco spowolni przyswajanie składnika przez rośliny.

jd, fot. Daleszyński

Widziałeś już nasze video "Nowoczesne kotły do ogrzewania chlewni i domu – Filip Wejner (Lumifil)"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Legalizacja starego silosu

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody