Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Porozumienie drobiarzy i rzepakowców w Poznaniu

02.10.2018

Drukuj

Porozumienie drobiarzy i rzepakowców w Poznaniu

Artykuł dostępny

Rzepak może być dobrym uzupełnieniem białka dla drobiu, gdzie wciąż dominuje wykorzystanie śruty sojowej. Polska importuje rocznie ponad ok. 2 mln ton śruty sojowej, a jednocześnie prawie pół miliona ton śruty rzepakowej wyjeżdża z naszego kraju – wynika z prezentacji Adama Stępnia, dyrektora generalnego Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

Jest porozumienie – jest szansa

r e k l a m a

Prezesi Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD-IG) i Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych podpisali porozumienie dotyczące wykorzystania rzepaku oraz śruty rzepakowej w żywieniu drobiu. Rzepak dzięki wysokiej zawartości białka może stanowić doskonałą alternatywę i uzupełnienie soi pochodzącej z importu.

W trakcie debaty na terenie MTP w Poznaniu minister Jan Krzysztof Ardanowski podkreślił jak ważne dla kraju jest bezpieczeństwo białkowe oraz wykorzystanie rodzimego białka w produkcji zwierzęcej. Spotkanie było pierwszym krokiem do realizacji projektu, który zapewni Polsce możliwość wykorzystywania w żywieniu drobiu białka z krajowych upraw.

Polecany artykuł

10 lat QAFP - rolnicy i przetwórcy na jednym wózku

– Oficjalne nawiązanie współpracy z KZPRiRB pozwoli nam wspólnie dbać o rozwój polskiego sektora rolno-spożywczego poprzez wspieranie rodzimej produkcji rzepaku oraz opracowywanie optymalnych rozwiązań w żywieniu drobiu. Rzepak jest często niedocenianym źródłem białka. My doceniamy jego potencjał i chcemy, by zachęcać hodowców i producentów drobiu do jego wykorzystywania - podkreślił Piotr Kulikowski, prezes KRD-IG.

Możemy zwiększyć areał rzepaku

-    Obecnie w Polsce powierzchnia upraw rzepaku wynosi ponad 900 tys. ha, ale możliwe jest jej zwiększenie nawet do poziomu 1,1 mln ha. Możliwości produkcyjne są więc duże. Rocznie Polska produkuje ok. 1,5 mln ton śruty rzepakowej, jednak blisko połowa trafia na eksport. Zagospodarowanie go w kraju mogłoby znacząco wpłynąć na ekonomię sektora rolniczego, ponieważ zamiast importować soję, rolnicy wykorzystywaliby tańszy, krajowy produkt - dodał Juliusz Młodecki, prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białowych.


Porozumienie podpisane

Dyskusja zwieńczona podpisaniem porozumienia przez prezesów Juliusza Młodeckiego, szefa KZPRiRB oraz Piotra Kulikowskiego KRD-IG otwiera współpracę polegającą na m.in. prowadzenia wspólnych działań w zakresie poszukiwania nowych i wykorzystania istniejących krajowych źródeł białka, ze szczególnym uwzględnieniem rzepaku oraz śruty rzepakowej. Dokument zakłada również wymianę doświadczeń w obszarze dostępności rodzimego białka paszowego i jego wykorzystania przez różne gatunki drobiu oraz wspólne inicjatywy, służące popularyzacji krajowych źródeł białka paszowego wśród hodowców i producentów drobiu. Ważnym punktem są również wspólne wystąpienia wobec organów administracji rządowej w przedmiotowym obszarze.

Wprawdzie w żywieniu drobiu udział śruty rzepakowej w paszy jest bardziej ograniczony niż w przypadku trzody chlewnej czy zwłaszcza bydła, to jednak biorąc pod uwagę tak dynamiczny wzrost produkcji drobiarskiej, każdy procent rzepaku ogranicza udział importowanej soi. Czas pokaże na ile porozumienie przyczyni się do spopularyzowania tego białka w paszy.    bk

Polecane dla Ciebie:

article icon

Opolskie w obszarze zagrożenia ASF

Czytaj

Zobacz wideo

Minister Ardanowski o pomocy suszowej i respektowaniu polis na uprawy

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Prezesi Młodecki oraz Kulikowski w obecności ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego zadeklarowali współpracę w zakresie szerszego wykorzystania śruty białkowej w żywieniu drobiu.
Prezes Juliusz Młodecki – KZPRiRB oraz prezes Piotr Kulikowski KRD-IG w trakcie podpisywania porozumienia o współpracy.
Prezesi Młodecki oraz Kulikowski w obecności ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego zadeklarowali współpracę w zakresie szerszego wykorzystania śruty białkowej w żywieniu drobiu.
Adam Stępień – dyrektor generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju przedstawił sytuację na rynku białka paszowego, wciąż importujemy ok. 2 mln ton śruty sojowej rocznie, ale też eksportujemy prawie 0,5 mln t śruty rzepakowej. Fot. Bujoczek

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody