Porozumienie drobiarzy i rzepakowców w Poznaniu
Producenci drobiu deklarują wykorzystanie śruty rzepakowej w żywieniu drobiu. Prezesi Juliusz Młodecki oraz Piotr Kulikowski podpisali porozumienie, które ma zapoczątkować i rozkręcić współpracę.
Jest porozumienie – jest szansa
Prezesi Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD-IG) i Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych podpisali porozumienie dotyczące wykorzystania rzepaku oraz śruty rzepakowej w żywieniu drobiu. Rzepak dzięki wysokiej zawartości białka może stanowić doskonałą alternatywę i uzupełnienie soi pochodzącej z importu.W trakcie debaty na terenie MTP w Poznaniu minister Jan Krzysztof Ardanowski podkreślił jak ważne dla kraju jest bezpieczeństwo białkowe oraz wykorzystanie rodzimego białka w produkcji zwierzęcej. Spotkanie było pierwszym krokiem do realizacji projektu, który zapewni Polsce możliwość wykorzystywania w żywieniu drobiu białka z krajowych upraw.
Możemy zwiększyć areał rzepaku
- Obecnie w Polsce powierzchnia upraw rzepaku wynosi ponad 900 tys. ha, ale możliwe jest jej zwiększenie nawet do poziomu 1,1 mln ha. Możliwości produkcyjne są więc duże. Rocznie Polska produkuje ok. 1,5 mln ton śruty rzepakowej, jednak blisko połowa trafia na eksport. Zagospodarowanie go w kraju mogłoby znacząco wpłynąć na ekonomię sektora rolniczego, ponieważ zamiast importować soję, rolnicy wykorzystywaliby tańszy, krajowy produkt - dodał Juliusz Młodecki, prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białowych.Porozumienie podpisane
Dyskusja zwieńczona podpisaniem porozumienia przez prezesów Juliusza Młodeckiego, szefa KZPRiRB oraz Piotra Kulikowskiego KRD-IG otwiera współpracę polegającą na m.in. prowadzenia wspólnych działań w zakresie poszukiwania nowych i wykorzystania istniejących krajowych źródeł białka, ze szczególnym uwzględnieniem rzepaku oraz śruty rzepakowej. Dokument zakłada również wymianę doświadczeń w obszarze dostępności rodzimego białka paszowego i jego wykorzystania przez różne gatunki drobiu oraz wspólne inicjatywy, służące popularyzacji krajowych źródeł białka paszowego wśród hodowców i producentów drobiu. Ważnym punktem są również wspólne wystąpienia wobec organów administracji rządowej w przedmiotowym obszarze.Przeczytaj również

Prezesi Młodecki oraz Kulikowski w obecności ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego zadeklarowali współpracę w zakresie szerszego wykorzystania śruty białkowej w żywieniu drobiu.

Prezes Juliusz Młodecki – KZPRiRB oraz prezes Piotr Kulikowski KRD-IG w trakcie podpisywania porozumienia o współpracy.

Prezesi Młodecki oraz Kulikowski w obecności ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego zadeklarowali współpracę w zakresie szerszego wykorzystania śruty białkowej w żywieniu drobiu.

Adam Stępień – dyrektor generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju przedstawił sytuację na rynku białka paszowego, wciąż importujemy ok. 2 mln ton śruty sojowej rocznie, ale też eksportujemy prawie 0,5 mln t śruty rzepakowej. Fot. Bujoczek