Rodzaje i właściwości miodów

Rodzaje i właściwości miodów

Coraz więcej osób świadomie rezygnuje z używania cukru spożywczego. Jak zatem osładzać sobie życie bez wyrzutów sumienia?

r e k l a m a

Miód to niedoceniana substancja słodząca, która może wspomóc profilaktykę wielu chorób. Miód składa się w przeważającej części z cukrów prostych łatwiej przyswajalnych przez człowieka niż cukry złożone. Ponadto zawiera prozdrowotne przeciwutleniacze, np. kwas askorbinowy oraz karotenoidy, z których powstaje witamina A. W swoim składzie ma też dobre dla organizmu ludzkiego aminokwasy, enzymy, biopierwiastki i witaminy z grupy B.

- Akacjowy: pomoże na zaburzenia przewodu pokarmowego.
- Faceliowy: usprawnia pracę jelit, żołądka, wspomaga odbudowę flory jelitowej.
- Gryczany: pomaga w schorzeniach układu krążenia, uszczelnia naczynia krwionośne – gryka ma w sobie rutynę. Odtruwa wątrobę. Najbogatszy w enzymy. To miód o dużej zawartości fruktozy, późno krystalizujący.
- Lipowy: wspomaga górne i dolne drogi oddechowe, serce oraz układ krążenia. Zalecany w stanach wyczerpania psychofizycznego oraz przy przeziębieniach.
- Nawłociowy: ma dużo rutyny i kwercetyny. Wykazuje działanie moczopędne.
- Rzepakowy: wspiera pracę wątroby i dróg żółciowych, serce oraz naczynia wieńcowe. Dobry w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.
- Słonecznikowy: wpływa na dotlenienie mięśnia sercowego i utrzymanie poziomu potasu…
- Spadziowy: na problemy reumatyczne. Jest porównywany z drogim miodem manuka i ma najwięcej właściwości przeciwzapalnych. Poprawia odporność. Przy przeziębieniach wspomaga płuca i oskrzela.
- Wielokwiatowy: ten zebrany wiosną ma działanie zbliżone do rzepakowego, a ten zebrany latem łagodzi alergie pokarmowe i stany wyczerpania psychofizycznego.
- Wrzosowy: pomaga przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, a także żołądka oraz jelit. Polecany dla mężczyzn. Wspomaga pracę nerek, dróg moczowych i gruczołu krokowego. To mercedes wśród miodów, najtrudniej pozyskiwany z uwagi na późną porę roku, leśne pułapki w postaci pajęczyn oraz specyfikę kwiatu wrzosu, który kaleczy pszczołom skrzydła. Jest pozyskiwany w lesie, a więc z czystego środowiska.
- Z kwiatów maliny: nie należy mylić z ziołomiodem o różowej barwie.

Pełną listę leczniczych właściwości miodów różnego rodzaju znajdziesz w styczniowym top agrar Polska.    ad


Zainteresował Cię ten artykuł? Chcesz mieć nieograniczony dostęp do najlepszych informacji rolniczych? Skorzystaj z oferty naszej prenumeraty.
Pokaż komentarze

Zobacz także

więcej artykułów z tej kategorii