Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Rodzinne historie z kiszeniem w tle

28.07.2020

Drukuj

Rodzinne historie z kiszeniem w tle

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Już nie tylko ogórki i kapusta, dziś naturalnej fermentacji poddajemy wszelkie warzywa, a nawet owoce. Na całym świecie wybuchła moda na zakiszanie. Tymczasem w naszym kraju ma ono kilkusetletnią tradycję i wierną rzeszę fanów.

Dobroczynne kiszonki

Kiszonki to przede wszystkim bomba witaminowa i probiotyczna. Są bogate w witaminy A, C, E i K, dostarczają sporo witamin z grupy B. Ponadto są źródłem kwasu mlekowego, który naturalnie reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Żaden apteczny suplement nie zawiera tyle dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego co domowe kiszonki.

Te dobre bakterie, zasiedlające nasze jelita, poprawiają odporność i ogólne funkcjonowanie organizmu. Według dietetyków, kiszonki powinniśmy zagościć w naszym codziennym menu. Są bardzo wskazane w trakcie antybiotykoterapii, ponieważ chronią układ pokarmowy przed wyjałowieniem. Kiszone buraczki oraz modra kapusta i kiszone soki z tych warzyw mają działanie antynowotworowe.

Kiszone czy kwaszone?

Zasadniczo kiszenie i kwaszenie oznacza dokładnie to samo, czyli konserwację polegającą na fermentacji mlekowej. Jednak firmy spożywcze zaczęły naciągać nomenklaturę i kwaszenie stało się synonimem przemysłowej produkcji, w której przyspiesza się naturalne procesy przez dodatek kwasu octowego lub sorbinowego. Z tego powodu zawsze należy czytać etykiety. A najlepiej samemu kisić warzywa. Jak to robić?

O tajemnicy kiszenia oraz rodzinnych historiach związanych z tym zajęciem opowiedziały mi dwie niezwykłe kobiety: Emilia Chmura oraz Bożena Turkowska. Wraz ze swoimi najbliższymi postawiły na jedną kartę – kiszonkarski biznes.

O tym, jak działają przeczytacie w sierpniowym numerze „top agrar Polska” od stron 156. Z przepisami na najlepsze kiszonki i potrawy z kiszonymi warzywami zapoznacie się na stronach 160–161. Smacznego!

Widziałeś już nasze video "Czy rolnicy potrzebują nowych odmian? – Dr Dariusz Majchrzycki (Danko Hodowla Roślin Sp z o.o.)"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ograniczenie tonażu na drodze gminnej

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody