Oziminy – przebieg tegorocznej zimy i deszczowy początek roku. Jak oceniany jest ich stan?

Ciepła zima, obfite opady deszczu do drugiej dekady kwietnia, które opóźniały siewy, czy brak okienek pogodowych na wykonanie zabiegów insektycydowych i fungicydowych. Jak Główny Urząd Statystyczny ocenia stan przezimowania upraw ozimych w Polsce?
Zobacz także: Strategia ochrony pszenicy T1, T2 i T3 - dwa czy trzy zabiegi fungicydowe?
Zasiewy zbóż ozimych – 4,5 mln ha
- pszenicy ozimej ponad 2,3 mln ha,
- żyta ponad 0,7 mln ha,
- pszenżyta ozimego ok. 1,2 mln ha,
- jęczmienia ozimego ok. 0,3 mln ha,
- mieszanek zbożowych ozimych ok. 0,1 mln ha,
- powierzchnię obsianą rzepakiem i rzepikiem ozimym szacuje się na ok. 1,0 mln ha.
Z oceny stanu zasiewów ozimin w listopadzie 2022 r. wynika, że:
- Pszenica w roku 2015 otrzymała ocenę 3,5, w roku 2018 – 3,7, natomiast w roku 2021 i 2022 wynosiła ona 3,8 stopnia kwalifikacyjnego.
- Żyto – rok 2015: 3,4, 2018: 3,7, rok 2021 i 2022: 3,8.
- Jęczmień – rok 2015: 3,5, 2018: 3,7, rok 2021 i 2022: 3,8.
- Pszenżyto – rok 2015: 3,5, 2018: 3,6, rok 2021 i 2022: 3,9.
- Mieszanki zbożowe – rok 2015: 3,4, 2018: 3,6, 2021: 3,7, 2022: 3,8.
- Rzepak i rzepik – rok 2015: 3,5, 2018: 3,8, 2021 i 2022: 3,9.
Z jakich powodów odnotowano straty w oziminach?
- wahania temperatury w województwie zachodniopomorskim,
- wysuszające wiatry w województwie mazowieckim,
- pleśń śniegową w województwach: mazowieckim i warmińsko-mazurskim,
- występowanie zastoisk wody w obniżeniach terenowych powodujących wymoknięcia roślin w województwach: pomorskim i warmińsko-mazurskim,
- występowanie pokrywy lodowej w województwie mazowieckim,
- innych przyczyn (np. zwierzyna leśna) w województwach: lubuskim, warmińsko-mazurskim i zachodniopomorskim.
Do zaorania 1,1 tys. ha
Czytaj również: Szkodniki łodygowe i łuszczynowe w rzepaku - terminy zwalczania i metody ochrony
W badanych próbach monolitowych i polowych udział roślin żywych i nasion kiełkujących wyniósł w bieżącym roku dla:
- pszenicy ozimej – blisko 91%,
- żyta – blisko 95%,
- jęczmienia ozimego – ok. 92%,
- pszenżyta ozimego – 97%,
- rzepaku i rzepiku ozimego – ponad 93%.
Bernat Patrycja
Źródło: gov.pl
fot: envato.elements