Dzwonek  Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Rośliny odporne na aflatoksyny?

03.11.2017

Drukuj

Rośliny odporne na aflatoksyny?

r e k l a m a

Międzynarodowy zespół naukowców ze Stanów Zjednoczonych i Indii dokonał przełomu. Odkrycie może  zmienić warunki bezpieczeństwa żywności i paszy. Rakotwórcze aflatoksyny mogą okazać się złym wspomnieniem. Wyniki badań opublikowano w ostatnim Plant Biotechnology Journal.

Aflatoksyny stanowią ogromne zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt na całym świecie. Są powodem marnowania żywności na dużą skalę. Pleśń, która wytwarza te substancje to głównie Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus. Atakują między innymi kukurydzę, ale także orzeszki ziemne i bawełnę.
Aflatoksyny hamują działanie układu immunologicznego i wzrost u dzieci, a nawet prowadzą do raka wątroby. Pleśń wytwarzająca toksynę może pozostawać uśpiona w glebie latami. W czasie upałów atakuje rośliny. Może także zainfekować trzymane w cieple i wilgoci ziarno.Zakażone ziarno nie może być eksportowane w USA z zawartością powyżej 20 ppb (cząsteczek na miliard). W Unii Europejskiej prawo jest bardziej rygorystyczne, więc ta wartość wynosi 2 cząsteczki na miliard.


r e k l a m a

- Defensyny (białka ochronne) roślinne przejawiają silną aktywność grzybobójczą - mówi jeden z autorów badań, Dilip Shah - Są aktywne także przeciwko kilku ważnym ekonomicznie grzybowym patogenom i jesteśmy bardzo podekscytowani widząc sukces w wykorzystaniu tej technologii w rolnictwie. Jeśli wykorzystamy ją komercyjnie, technologia ma ogromny potencjał by przyczynić się do zwiększenia bezpieczeństwa żywności, głównie w krajach, gdzie mikotoksyny zanieczyszczają orzeszki ziemne, kukurydzę i inne rośliny i są dużym zagrożeniem dla zdrowia ludzi i zwierząt.


Do badania naukowcy podeszli z dwóch stron: zespół z Indii zajął się przeniesieniem drobnych białek - defensyn- z lucerny i śródziemnomorskiej koniczyny do DNA orzeszków uprawianych w Afryce i Indiach. To pozwoliło roślinie ochronić się przed narastaniem na niej pleśni. Drugi zespół przenosił małe części RNA z grzybów, odpowiedzialne za produkcję aflatoksyn do DNA orzeszków. Dzięki temu w czasie ataku pleśni orzechy mogły dezaktywować geny odpowiedzialne za produkcję toksyn. 


Światowa produkcja orzechów to w sumie 29 milionów ton rocznie. Chiny, Indie i USA są ich największymi producentami. USA rocznie zarabia na orzechach ponad miliard dolarów. Przeciętny Amerykanin zjada ich rocznie około 2,7 kg. Uprawiane na tak dużą skalę, a zanieczyszczone aflatoksynami mogą przyczyniać się do chorób, szczególnie w państwach rozwijających się


Co najbardziej istotne z punktu polskiego rolnika, technologia jest możliwa do użycia także w uprawie kukurydzy. To daje nadzieję, że mimo kapryśnej pogody, rolnicy nie będą musieli martwić się jakością kolb, tak jak w tym sezonie. Pozostaje czekać na rozpowszechnienie technologii.

Agrarsklep

Pakiet: Przewodniki polowe: Pszenica ozima, Kukurydza, Rzepak

Pakiet: Przewodniki polowe: Pszenica ozima, Kukurydza, Rzepak

Płacisz tylko

64,00 zł

Cena regularna 128,00 zł

SPRAWDŹ
al na podst. Science Daily

Widziałeś już nasze video "XXII Dzień Kukurydzy w Łosiowie"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ceny bydła – już niedaleko do 20 zł/kg wbc

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody