Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
r e k l a m a
Niestety wyniki badań, nie są zbyt optymistyczne. Aż 84% badanych rolników obawia się, że epidemia będzie miała negatywny wpływ, a 58,3% z nich uważa, że stopniu zdecydowanym. Optymistów jest znacznie mniej, bo tylko co dziesiąty rolnik stwierdził, że epidemia nie wpłynie na kondycję ekonomiczną jego gospodarstwa.
- Biorąc pod uwagę fakt, że pytanie zadano w pierwszych tygodniach epidemii można założyć, że obecnie nastroje rolników są znacznie gorsze — uważa dr Adam Ustrzycki, Badacz Food Research Institute.
Jedną z przyczyn niepokojów rolników są problemy związane z eksportem żywności, który z powodu epidemii napotyka na utrudnienia w związku z ograniczeniami w transporcie i przetwórstwie produktów rolnych na terytorium całej Unii Europejskiej. Badacze z Food Research Institute twierdzą, że w Polsce produkcja żywności przetworzonej spadnie nawet o 40%.
r e k l a m a
Największy pesymizm odnotowano wśród gospodarstw o areale zasiewu od 15 do 20 ha, a relatywnie najmniejszy w gospodarstwach o areale zasiewu od 20 do 50 ha. Najwięcej pesymistycznie nastawionych rolników odnotowano w województwach: kujawsko-pomorskim, podlaskim i śląskim. W tych województwach negatywnego wpływu epidemii obawia się ponad 90% rolników. Z kolei najniższy wskaźnik obaw związanych z wpływem koronawirusa na gospodarstwa rolne zaobserwowano w województwie lubuskim.
Polecany artykuł

Co z badaniami opryskiwacza w dobie pandemii koronawirusa?
W ocenie Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych, wyniki tych badań nie są zaskakujące. Nie od dziś wiadomo, że rolnictwo boryka się z ogromnymi problemami w zakresie produkcji i zbytu swoich płodów, a do tego doszedł kolejny czynnik, czyli szalejąca epidemia koronawirusa.

top agrar Polska – roczna prenumerata

wk
Fot. pixabay
r e k l a m a
r e k l a m a