StoryEditor

Najlepsze pullpeciki rybne

Ryby powinniśmy jadać przynajmniej raz w tygodniu, dlatego dziś polecamy pulpeciki rybne z kremowym makaronem.
21.06.2017., 10:06h

SKŁADNIKI NA PULPETY:

250 g filetów z łososia,
150g filetów z dorsza, soli lub halibuta,
4-6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy oliwnej,
2 łyżeczki koperku,
sól, pieprz,
mała bułka kajzerka
mleko do namoczenia bułki,
bułka tarta,
olej roślinny lub masło do smażenia.

SKŁADNIKI NA MAKARON

300g makaronu tagliatelle,
ok ½ szklanki wody z ugotowanego makaronu,
1/2 szklanki śmietanki kremówki,
2 szczypty szafranu,
1 łyżeczka posiekanego koperku,
cząstki cytryny.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rybę oczyścić, zdjąć skórę. Pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w mleku ok. 10 min. Suszone pomidory, koperek oraz łyżkę oleju z zalewy zmiksować. Dodać rybę i wcześniej namoczona i odciśniętą bułkę. Uformować pulpeciki. Można dodać tartą bułkę. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Do garnka po makaronie wlać śmietankę, dodać szafran i koperek. Gotować ok. 1 min. Do sosu włożyć makaron oraz ½ szklanki wody. Gdy sos zgęstnieje, wyłożyć na talerz. Można dodać plasterki podsmażonej cukinii

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 10:21