Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Rodzina>Zdrowie>

Najlepsze pullpeciki rybne

Obrazek

Ryby powinniśmy jadać przynajmniej raz w tygodniu, dlatego dziś polecamy pulpeciki rybne z kremowym makaronem.

Ewelina Cisłak20 czerwca 2017, 06:00

SKŁADNIKI NA PULPETY:

250 g filetów z łososia,
150g filetów z dorsza, soli lub halibuta,
4-6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy oliwnej,
2 łyżeczki koperku,
sól, pieprz,
mała bułka kajzerka
mleko do namoczenia bułki,
bułka tarta,
olej roślinny lub masło do smażenia.

SKŁADNIKI NA MAKARON

300g makaronu tagliatelle,
ok ½ szklanki wody z ugotowanego makaronu,
1/2 szklanki śmietanki kremówki,
2 szczypty szafranu,
1 łyżeczka posiekanego koperku,
cząstki cytryny.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rybę oczyścić, zdjąć skórę. Pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w mleku ok. 10 min. Suszone pomidory, koperek oraz łyżkę oleju z zalewy zmiksować. Dodać rybę i wcześniej namoczona i odciśniętą bułkę. Uformować pulpeciki. Można dodać tartą bułkę. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Do garnka po makaronie wlać śmietankę, dodać szafran i koperek. Gotować ok. 1 min. Do sosu włożyć makaron oraz ½ szklanki wody. Gdy sos zgęstnieje, wyłożyć na talerz. Można dodać plasterki podsmażonej cukinii



Picture of the author
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)