Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Rodzaje i właściwości miodów

12.01.2018

Drukuj

Rodzaje i właściwości miodów

Artykuł dostępny

Miód to niedoceniana substancja słodząca, która może wspomóc profilaktykę wielu chorób. Miód składa się w przeważającej części z cukrów prostych łatwiej przyswajalnych przez człowieka niż cukry złożone. Ponadto zawiera prozdrowotne przeciwutleniacze, np. kwas askorbinowy oraz karotenoidy, z których powstaje witamina A. W swoim składzie ma też dobre dla organizmu ludzkiego aminokwasy, enzymy, biopierwiastki i witaminy z grupy B.

r e k l a m a



- Akacjowy: pomoże na zaburzenia przewodu pokarmowego.
- Faceliowy: usprawnia pracę jelit, żołądka, wspomaga odbudowę flory jelitowej.
- Gryczany: pomaga w schorzeniach układu krążenia, uszczelnia naczynia krwionośne – gryka ma w sobie rutynę. Odtruwa wątrobę. Najbogatszy w enzymy. To miód o dużej zawartości fruktozy, późno krystalizujący.
- Lipowy: wspomaga górne i dolne drogi oddechowe, serce oraz układ krążenia. Zalecany w stanach wyczerpania psychofizycznego oraz przy przeziębieniach.
- Nawłociowy: ma dużo rutyny i kwercetyny. Wykazuje działanie moczopędne.
- Rzepakowy: wspiera pracę wątroby i dróg żółciowych, serce oraz naczynia wieńcowe. Dobry w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.
- Słonecznikowy: wpływa na dotlenienie mięśnia sercowego i utrzymanie poziomu potasu…
- Spadziowy: na problemy reumatyczne. Jest porównywany z drogim miodem manuka i ma najwięcej właściwości przeciwzapalnych. Poprawia odporność. Przy przeziębieniach wspomaga płuca i oskrzela.
- Wielokwiatowy: ten zebrany wiosną ma działanie zbliżone do rzepakowego, a ten zebrany latem łagodzi alergie pokarmowe i stany wyczerpania psychofizycznego.
- Wrzosowy: pomaga przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, a także żołądka oraz jelit. Polecany dla mężczyzn. Wspomaga pracę nerek, dróg moczowych i gruczołu krokowego. To mercedes wśród miodów, najtrudniej pozyskiwany z uwagi na późną porę roku, leśne pułapki w postaci pajęczyn oraz specyfikę kwiatu wrzosu, który kaleczy pszczołom skrzydła. Jest pozyskiwany w lesie, a więc z czystego środowiska.
- Z kwiatów maliny: nie należy mylić z ziołomiodem o różowej barwie.

Pełną listę leczniczych właściwości miodów różnego rodzaju znajdziesz w styczniowym top agrar Polska.    ad


Read more in the premium version

article icon

Rynek zbóż: raczej bez dobrych wiadomości

Order a premium version

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii