StoryEditor

Więcej białka w mleku. Jak to zrobić?

Białko jest podstawowym składnikiem mleka, decydującym o jego cenie. Jak żywienie krów wpływa na jego zawartość i wydajność dzienną?
22.02.2017., 15:02h

W mleku krów znajduje się zwykle 3,0–3,5% białka ogólnego, składającego się głównie z kazein (ok. 75%), białek serwatkowych (ok. 17%) oraz związków azotowych niebiałkowych, czyli NPN (ok. 6%). Większość białek mleka (głównie kazein) jest syntetyzowanych w gruczole mlekowym z aminokwasów dostarczonych we krwi. Z punktu widzenia wartości odżywczych mleka oraz przydatności do przetwórstwa najbardziej pożądane są kazeiny, a najmniej NPN.

Pomimo znacznego wpływu czynników genetycznych istnieje możliwość zwiększenia zawartości białkamleku również przez żywienie krów. Jak to zrobić i uzyskiwać wyższa cenę za mleko w skupie – czytaj w najnowszym artykule prof. Zygmunta M. Kowalskiego z UR w Krakowie w marcowym wydaniu „top bydło”.

opr. mj
Fot. Sierszeńska

Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 10:53