Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Pożądane enzymy paszowe

03.12.2019

Drukuj

Pożądane enzymy paszowe

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Stosowanie enzymów paszowych w żywieniu świń poprawia strawność paszy i co za tym idzie – wyniki produkcyjne zwierząt. Jakie enzymy stosować i dla jakich grup produkcyjnych dowiecie się Państwo z naszej 2-częściowej serii. 

W typowych wytwarzanych w gospodarstwie mieszankach dla świń głównymi składnikami jest ziarno zbóż, uzupełniane surowcem wysokobiałkowym – p. śrutą sojową, rzepakową lub słonecznikową. Zależnie od grupy użytkowej, surowce te stanowią 60 do 95% składu mieszanki. Wymienione pasze roślinne zawierają stosunkowo dużą ilość trudno strawnych składników (głównie polisacharydów nieskrobiowych i fitynianów), których oddziaływanie antyżywieniowe możemy ograniczyć poprzez dodatek enzymów paszowych.

 

Zalecane enzymy

Ksylanaza: Wśród polisacharydów nieskrobiowych (NSP) występujących w uprawianych w Polsce zbożach dominują arabinoksylany. Z tego względu najbardziej pożądanym enzymem jest ksylanaza. Pewnym wyjątkiem jest ziarno jęczmienia, które obok arabinoksylanów zawiera cztery raz więcej beta-glukanów niż pszenica.

r e k l a m a

 

Glukanaza: W przypadku dużego udziału jęczmienia w paszy (powyżej 30%) obok ksylanazy sugeruje się wprowadzenie glukanazy. Część badaczy wskazuje jednak na pozytywny wpływ beta-glukanów na aktywację układu immunologicznego i funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Uznaje się, że największy niekorzystny wpływ polisacharydów nieskrobiowych wynika z wpływu rozpuszczalnych w wodzie arabinoksylanów na zwiększanie lepkości treści pokarmowej.

 

Enzymy proteolityczne: W przypadku stosowania w mieszankach nieobrobionych termicznie pasz wysokobiałkowych, zawierających dużo substancji antyżywieniowych, utrudniających trawienie białka, można zastosować enzymy proteolityczne. Przykładem pasz, w przypadku których jest to ekonomicznie uzasadnione, są nasiona roślin bobowatych (łubiny, bobik) czy makuchy rzepakowe.

 

Chcesz wiedzieć więcej? Sięgnij po dwuczęściowy artykuł pt. "Pożądane enzymy" w "top świnie" 12/2019 i 1/2020. Dowiesz się dlaczego i w jaki sposób używać enzymów paszowych.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek tuczników: nieznaczny wzrost cen świń

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody