Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a

Pożądane enzymy paszowe

Obrazek

Po co stosować enzymy w paszy dla świń? Jakie są korzyści  z wprowadzania do pasz dodatkowych substancji? Wyjaśniamy, jak działają te katalizatory.

Paulina Janusz-Twardowska3 grudnia 2019, 06:00

Stosowanie enzymów paszowych w żywieniu świń poprawia strawność paszy i co za tym idzie – wyniki produkcyjne zwierząt. Jakie enzymy stosować i dla jakich grup produkcyjnych dowiecie się Państwo z naszej 2-częściowej serii. 

W typowych wytwarzanych w gospodarstwie mieszankach dla świń głównymi składnikami jest ziarno zbóż, uzupełniane surowcem wysokobiałkowym – p. śrutą sojową, rzepakową lub słonecznikową. Zależnie od grupy użytkowej, surowce te stanowią 60 do 95% składu mieszanki. Wymienione pasze roślinne zawierają stosunkowo dużą ilość trudno strawnych składników (głównie polisacharydów nieskrobiowych i fitynianów), których oddziaływanie antyżywieniowe możemy ograniczyć poprzez dodatek enzymów paszowych.

 

Zalecane enzymy

Ksylanaza: Wśród polisacharydów nieskrobiowych (NSP) występujących w uprawianych w Polsce zbożach dominują arabinoksylany. Z tego względu najbardziej pożądanym enzymem jest ksylanaza. Pewnym wyjątkiem jest ziarno jęczmienia, które obok arabinoksylanów zawiera cztery raz więcej beta-glukanów niż pszenica.

 

Glukanaza: W przypadku dużego udziału jęczmienia w paszy (powyżej 30%) obok ksylanazy sugeruje się wprowadzenie glukanazy. Część badaczy wskazuje jednak na pozytywny wpływ beta-glukanów na aktywację układu immunologicznego i funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Uznaje się, że największy niekorzystny wpływ polisacharydów nieskrobiowych wynika z wpływu rozpuszczalnych w wodzie arabinoksylanów na zwiększanie lepkości treści pokarmowej.

 

Enzymy proteolityczne: W przypadku stosowania w mieszankach nieobrobionych termicznie pasz wysokobiałkowych, zawierających dużo substancji antyżywieniowych, utrudniających trawienie białka, można zastosować enzymy proteolityczne. Przykładem pasz, w przypadku których jest to ekonomicznie uzasadnione, są nasiona roślin bobowatych (łubiny, bobik) czy makuchy rzepakowe.

 

Chcesz wiedzieć więcej? Sięgnij po dwuczęściowy artykuł pt. "Pożądane enzymy" w "top świnie" 12/2019 i 1/2020. Dowiesz się dlaczego i w jaki sposób używać enzymów paszowych.



Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)