Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Rodzime białko vs soja z importu

29.04.2018

Drukuj

Rodzime białko vs soja z importu

Artykuł dostępny

Łubiny, bobik, groch, ale też coraz częściej soja pojawiają się na krajowych polach. Niewątpliwe jest to zasługa prowadzonych od 2011 r. programów, mających na celu zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego do produkcji zwierzęcej.
W ich ramach prowadzony jest monitoring składu chemicznego krajowych surowców białkowych, które stanowić mogą alternatywę dla poekstrakcyjnej śruty sojowej (PŚS). Dodatkowo poddawane są one ocenie przydatności żywieniowej m.in. dla świń. Wyniki kilkuletnich już badań zmieniają obraz użyteczności krajowych roślin strączkowych.

r e k l a m a

Większość wyników ostatnich prac badawczych wykazała znacznie szersze niż przed laty rekomendowane możliwości stosowania krajowych pasz białkowych w żywieniu świń. Zalecany udział KŹBR uzależniony jest od okresu odchowu. Prosięta odsadzone i warchlaki ze względu na obecność niektórych substancji antyodżywczych, udział włókna czy smakowitość tolerują mniejszy udział KŹBR w paszy niż  tuczniki.

Jak bezpiecznie stosować nasiona roślin strączkowych w żywieniu świń wyjaśnia zespół specjalistów ds. żywienia zwierząt z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w majowym wydaniu „top świnie“ od strony 20.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Żniwa 2019: Ceny usług rolniczych

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii