Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Rodzime białko vs soja z importu

29.04.2018

Drukuj

Rodzime białko vs soja z importu

Artykuł dostępny

Łubiny, bobik, groch, ale też coraz częściej soja pojawiają się na krajowych polach. Niewątpliwe jest to zasługa prowadzonych od 2011 r. programów, mających na celu zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego do produkcji zwierzęcej.
W ich ramach prowadzony jest monitoring składu chemicznego krajowych surowców białkowych, które stanowić mogą alternatywę dla poekstrakcyjnej śruty sojowej (PŚS). Dodatkowo poddawane są one ocenie przydatności żywieniowej m.in. dla świń. Wyniki kilkuletnich już badań zmieniają obraz użyteczności krajowych roślin strączkowych.

r e k l a m a



Większość wyników ostatnich prac badawczych wykazała znacznie szersze niż przed laty rekomendowane możliwości stosowania krajowych pasz białkowych w żywieniu świń. Zalecany udział KŹBR uzależniony jest od okresu odchowu. Prosięta odsadzone i warchlaki ze względu na obecność niektórych substancji antyodżywczych, udział włókna czy smakowitość tolerują mniejszy udział KŹBR w paszy niż  tuczniki.

Jak bezpiecznie stosować nasiona roślin strączkowych w żywieniu świń wyjaśnia zespół specjalistów ds. żywienia zwierząt z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w majowym wydaniu „top świnie“ od strony 20.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Wystąpienie ze spółdzielni mleczarskiej a zwrot wniesionego wkładu

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii