StoryEditor

Słowacja i Węgry chcą debaty o jakości żywności w UE

Dwa kraje Europy Środkowo-Wschodniej – Słowacja i Węgry – chcą rozpocząć debatę o podwójnej jakości żywności w krajach Wspólnoty. Ma mieć to miejsce podczas  następnego posiedzenia Rady Ministrów Rolnictwa i Rybołówstwa Unii Europejskiej. 
07.03.2017., 13:03h

Dwa kraje Europy Środkowo-Wschodniej – Słowacja i Węgry – chcą rozpocząć debatę o podwójnej jakości żywności w krajach Wspólnoty. Ma mieć to miejsce podczas  następnego posiedzenia Rady Ministrów Rolnictwa i Rybołówstwa Unii Europejskiej. 

Inicjatorzy debaty chcą, by władze UE podjęły wszelkie możliwe działania zmierzające do eliminowania nieuczciwych praktyk handlowych i ochrony interesów konsumentów. Oba kraje planują, aby na publiczna dyskusja o podwójnej jakości żywności w Unii Europejskiej doprowadziła do opracowania unijnego prawodawstwa w tym zakresie. Węgierski resort rolnictwa od dłuższego czasu rozpaczliwie stara się o rozwiązanie tego problemu na szczeblu władz Wspólnoty. Obecnie nie ma podstawy prawnej w UE do podjęcia działań wobec dużych korporacji, ze względu na różnice w jakości importowanej i sprzedawanej przez nie żywności. Zarówno Słowacja, jak i Węgry chcą przekonać do swojego pomysłu pozostałe dwa kraje Grupy Wyszehradzkiej, czyli Polskę i Czechy.

Ministerstwa rolnictwa Słowacji i Węgier powołują się na wyniki badań produktów spożywczych i napojów, które międzynarodowe koncerny oferują w sprzedaży...

Pozostało 49% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Redaktor naczelny portalu topagrar.pl, dyrektor PWR online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 19:25