Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.plZaloguj

Ceny mleka w lutym

Obrazek

Główny Urząd Statystyczny opublikował najnowsze dane o cenach skupu. Ile przeciętnie za biały surowiec i w jakich województwach najwięcej oferowały mleczarnie w lutym 2020 roku?

Marcin Jajor19 marca 2020, 14:15
W lutym 2020 roku, hodowcy bydła mlecznego otrzymywali średnio w Polsce 137,38 zł/100 l białego surowca (1,37 zł/l). Stawka w skupie w stosunku do stycznia 2020 roku (137,19 zł/100 l) wzrosła o 0,14% (tj. 0,19 zł), jednak w porównaniu z analogicznym okresem rok temu – była niższa o 0,53% (tj. 0,75 zł/100 l.).

Na średnio najwyższe stawki za mleko mogli liczyć dostawcy z województw:
  • opolskiego – 142,37 zł/100 l;
  • lubuskiego – 141,58 zł/100 l;
  • podlaskiego – 141,44 zł/100 l.


Z kolei najniższe stawki za mleko oferowano przeciętnie w województwach:
  • małopolskim – 128,33 zł/100 l
  • łódzkim – 129,24 zł/100 l;
  • świętokrzyskim – 132,29 zł/100 l.

Pierwsze dwa miesiące br. okazały się dość stabilne pod względem przeciętnych cen skupu mleka, o ile bowiem w poprzednich latach notowane były spadki (w lutym w stosunku do stycznia o 2,6 zł i 6,8 zł/100 l odpowiednio w latach 2019 i 2018), o tyle tym razem stawka za biały surowiec nieznacznie wzrosła.

Dużą niespodziankę może stanowić ranking województw. Dotąd prym w przeciętnej cenie skupu mleka wiodły zazwyczaj zakłady w województwie podlaskim. W lutym bieżącego roku hodowcy z tego regionu są w tej kategorii dopiero na trzeciej pozycji – za woj. lubuskim i opolskim. Różnica między średnimi cenami oferowanymi w województwach opolskim i – najgorszym w rankingu – woj. małopolskim, wyniosła nieco ponad 14 zł/100 l mleka (0,14 zł/l).

Warto zaznaczyć, że powyższe dane tylko w niewielkim stopniu uwzględniają rynkowe zawirowania, które wynikają z rozprzestrzeniających się na całym świecie przypadków zachorowań na koronawirusa. Masowe zakażenia z jednej strony spowodowały czasowy wzrost detalicznego popytu na produkty mleczarskie, ale z drugiej strony wprowadziły ograniczenia dotyczące transportu oraz paraliż sektora gastronomicznego.

Do potencjalnego spadkowego trendu na rynku globalnym może się przyczynić też osłabienie gospodarki w Chinach oraz zwyżkowa tendencja w światowej produkcji mleka. Co prawda sytuacja w Azji ma się poprawić wraz z początkiem drugiej połowy br., to jednak wszyscy ekonomiści są zgodni, że koronawirus spowodował i dalej będzie powodował dużą niepewność na globalnym rynku mleka, z którą zapewne będzie się musiał zmierzyć cały sektor.

Pewnym potwierdzeniem tej tezy może być obniżka indeksu cen produktów mleczarskich na giełdzie Global Dairy Traide o 3,9% w notowaniu z 17 marca br., ale tak naprawdę mniejsze lub większe spadki stawek głównych produktów mleczarskich notowane już od początku lutego br. We wspomnianym notowaniu największa obniżka dotyczyła odtłuszczonego mleka w proszku (o 8%) i pełnego mleka w proszku (o 4,2%).

Przypominany, że przedstawione powyżej dane dotyczą zbiorczych i uśrednionych cen skupy mleka w danych województwach Polski, które każdego miesiąca publikuje Główny Urząd Statystyczny. Bardziej szczegółową analizę cen przedstawiamy raz na kwartał w dodatku specjalnym „top bydło”, na podstawie nadesłanych cenników mleczarni i faktur. Zachęcamy do ich przysyłania na adres m.wieczorek@topagrar.com.pl. Gwarantujemy anonimowość.



mj/GUS/obliczenia własne

Picture of the author
Autor Artykułu:Marcin Jajor
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy