StoryEditor

Ekomleko z serca Mazur

Tradycyjne, polskie wyroby z mleka ekologicznego ma w swojej ofercie mleczarnia z Łukty na Mazurach. Konsumenci poszukują takich produktów. Strzał w dziesiątkę?  
28.09.2018., 16:09h
EkoŁukta w 2008 r. rozpoczęła produkcję ekologicznego nabiału na szeroką skalę. Jest sprofilowana wyłączenie na wytwarzanie produktów organicznych i oferuje konsumentom ich pełny asortyment. Firma postawiła również na produkty tradycyjnie polskie, jak masło, zsiadłe mleko, maślankę czy twaróg, wytwarzane według prostych receptur, często ręcznie formowane. 

To dlatego konsumenci odnajdują w nich autentyczny smak i zapach, jak w wiejskich produktach mlecznych z dawnych lat. 
Podstawą całej produkcji ekologicznego nabiału w EkoŁukta jest surowiec – pasteryzowane, organiczne mleko pochodzące głównie z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych Warmii i Mazur oraz Kaszub. Nie zawierają syntetycznych środków zapachowych, smakowych, barwników czy środków konserwujących. 

Mleczarnia EkoŁukta jest członkiem Polskiej Izby Żywności Ekologicznej: organizacji zrzeszającej przedstawicieli rynku żywności ekologicznej (rolników przetwórców, handlu detalicznego i hurtowników). Obecnie, jak wszyscy zrzeszeni w PIŻE, firma wspiera kampanię propagującą zrównoważoną produkcję, dystrybucję i konsumpcję żywności ekologicznej JEMY EKO. 
Kampania „Jemy eko” jest finansowana przecz członków Polskiej Izby Żywności Ekologicznej oraz ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”


dkol/ media.mcconsultants.pl/ekolukta.pl
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 02:19