StoryEditor

Odkryto nowe drobnoustroje w żwaczu bydła

Przy wykorzystaniu najnowocześniejszych technologii DNA odkryto wiele szczepów korzystnych drobnoustrojów, znajdujących się w żwaczu, dzięki którym będzie można z powodzeniem w pełni wykorzystać potencjał bydła zarówno w produkcji mleka i mięsa.  
19.08.2019., 14:08h
Jednocześnie jednak pomogą utrzymać dobry stan zdrowia zwierząt wykorzystywanych w intensywnej produkcji. Odkrycia pokazują, jak dotąd najczystszy obraz tego, w jaki sposób drobnoustroje w żwaczu krowy pomagają zwierzętom w trawieniu i pozyskiwaniu energii z paszy.

Naukowcy z SRUC, Roslin Institute z University z Edynburga i Rowett Institute z University z Aberdeen przeanalizowali zawartość żwacza u setek krów i odkryli tysiące bakterii, a także archeony - odrębną grupę jednokomórkowego organizmu. Określenie, które drobnoustroje są niezbędne dla dobrostanu zwierząt i produkcji żywności, może stanowić podstawę kreowania przyszłych programów hodowlanych. Mikroby te umożliwiają krowom i innym przeżuwaczom przekształcanie roślin i produktów o niskiej wartości, których ludzie nie mogą strawić, w żywność o wysokiej wartości odżywczej, taką jak mięso, mleko czy ser. Mikroskopijne organizmy dostarczają przeżuwaczom składniki odżywcze i energię, przyczyniając się do utrzymania zdrowia zwierząt oraz jako produkt uboczny, uwalniając metan, który jednak stanowi poważne zagrożenie dla globalnego ocieplenia.

Odkrycia naukowe

Najnowsze okrycia naukowe są kontynuacją badań przeprowadzonych przez ten sam zespół w zeszłym roku, w których analizowano DNA 42 krów. Do tego czasu zróżnicowana mieszanka bakterii i archeonów żyjących w żwaczu była słabo poznana. Naukowcy nie byli w stanie powiązać analizy DNA z trawieniem paszy, zdrowiem zwierząt i emisją gazów cieplarnianych.

Zespół wykorzystał najnowsze technologie DNA, w tym ręczne urządzenie do sekwencjonowania, które może szybko generować niezwykle długie i szczegółowe dane zapisane w DNA. Umożliwiło to naukowcom całkowite sekwencjonowanie genomów od początku do końca, kilku nowych gatunków bakterii.
Badali próbki od 283 krów, zidentyfikowali prawie 5000 nowych szczepów drobnoustrojów i ponad 2000 nowych gatunków - drobnoustrojów, o których wcześniej nikt nie wiedział.

Setki tysięcy nowych enzymów, których instrukcje są zakodowane w DNA, mogą mieć potencjalne zastosowanie jako biopaliwa lub zastosowane w przemyśle biotechnologicznym. Analizując informacje genetyczne, zespół zidentyfikował nieznane wcześniej enzymy, które mogą pozyskiwać energię żywiąc się materiałem roślinnym.

– Zidentyfikowaliśmy około 5000 nowych genomów drobnoustrojów w żwaczu, wszystkie z nich odgrywają istotną rolę. Nie tylko poprawiają hodowlę zwierząt i odżywianie w celu zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych u bydła, ale także zwiększają wydajność produkcji, jakość produktów i zdrowie zwierząt – mówi Rainer Roehe, profesor genetyki zwierząt i mikrobiologii w SRUC.

Z kolei profesor Mick Watson, kierownik ds. genetyki i genomiki w The Roslin Institute, powiedział, że jest kompletnie zaskoczony, jak wiele odkryli zupełnie nowych drobnoustrojów, co stanowi znacznie więcej dla świata nauki niż w poprzednim badaniu. 

– Odkrycia będą stanowić podstawę badań zdrowia krów oraz produkcji mięsa i przetworów mlecznych przez wiele lat – mówi Watson.

oprac. dkol na podst. bovinevetonline.com
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 16:11