Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Odkryto nowe drobnoustroje w żwaczu bydła

19.08.2019

Drukuj

Odkryto nowe drobnoustroje w żwaczu bydła

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Jednocześnie jednak pomogą utrzymać dobry stan zdrowia zwierząt wykorzystywanych w intensywnej produkcji. Odkrycia pokazują, jak dotąd najczystszy obraz tego, w jaki sposób drobnoustroje w żwaczu krowy pomagają zwierzętom w trawieniu i pozyskiwaniu energii z paszy.

Naukowcy z SRUC, Roslin Institute z University z Edynburga i Rowett Institute z University z Aberdeen przeanalizowali zawartość żwacza u setek krów i odkryli tysiące bakterii, a także archeony - odrębną grupę jednokomórkowego organizmu. Określenie, które drobnoustroje są niezbędne dla dobrostanu zwierząt i produkcji żywności, może stanowić podstawę kreowania przyszłych programów hodowlanych. Mikroby te umożliwiają krowom i innym przeżuwaczom przekształcanie roślin i produktów o niskiej wartości, których ludzie nie mogą strawić, w żywność o wysokiej wartości odżywczej, taką jak mięso, mleko czy ser. Mikroskopijne organizmy dostarczają przeżuwaczom składniki odżywcze i energię, przyczyniając się do utrzymania zdrowia zwierząt oraz jako produkt uboczny, uwalniając metan, który jednak stanowi poważne zagrożenie dla globalnego ocieplenia.

Odkrycia naukowe

r e k l a m a

Najnowsze okrycia naukowe są kontynuacją badań przeprowadzonych przez ten sam zespół w zeszłym roku, w których analizowano DNA 42 krów. Do tego czasu zróżnicowana mieszanka bakterii i archeonów żyjących w żwaczu była słabo poznana. Naukowcy nie byli w stanie powiązać analizy DNA z trawieniem paszy, zdrowiem zwierząt i emisją gazów cieplarnianych.

Zespół wykorzystał najnowsze technologie DNA, w tym ręczne urządzenie do sekwencjonowania, które może szybko generować niezwykle długie i szczegółowe dane zapisane w DNA. Umożliwiło to naukowcom całkowite sekwencjonowanie genomów od początku do końca, kilku nowych gatunków bakterii.
Badali próbki od 283 krów, zidentyfikowali prawie 5000 nowych szczepów drobnoustrojów i ponad 2000 nowych gatunków - drobnoustrojów, o których wcześniej nikt nie wiedział.

Setki tysięcy nowych enzymów, których instrukcje są zakodowane w DNA, mogą mieć potencjalne zastosowanie jako biopaliwa lub zastosowane w przemyśle biotechnologicznym. Analizując informacje genetyczne, zespół zidentyfikował nieznane wcześniej enzymy, które mogą pozyskiwać energię żywiąc się materiałem roślinnym.

– Zidentyfikowaliśmy około 5000 nowych genomów drobnoustrojów w żwaczu, wszystkie z nich odgrywają istotną rolę. Nie tylko poprawiają hodowlę zwierząt i odżywianie w celu zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych u bydła, ale także zwiększają wydajność produkcji, jakość produktów i zdrowie zwierząt – mówi Rainer Roehe, profesor genetyki zwierząt i mikrobiologii w SRUC.

Z kolei profesor Mick Watson, kierownik ds. genetyki i genomiki w The Roslin Institute, powiedział, że jest kompletnie zaskoczony, jak wiele odkryli zupełnie nowych drobnoustrojów, co stanowi znacznie więcej dla świata nauki niż w poprzednim badaniu. 

– Odkrycia będą stanowić podstawę badań zdrowia krów oraz produkcji mięsa i przetworów mlecznych przez wiele lat – mówi Watson.

oprac. dkol na podst. bovinevetonline.com

Polecane dla Ciebie:

article icon

Neutralny styczniowy raport USDA

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody