🔔 Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 9 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Pastwisko – nie dla wydajnej krowy!

05.05.2021

Drukuj

Pastwisko – nie dla wydajnej krowy!

r e k l a m a

W ramach spotkania przedstawialiśmy najważniejsze aspekty planowania, przygotowywania, konserwacji i wykorzystania pasz objętościowych z użytków zielonych w żywieniu krów mlecznych. Jak podkreślał prof. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie, użytki zielone są źródłem ważnych pasz, ale wśród zielonki, siana i kiszonki najwięcej plusów ma ta ostatnia. Pomimo zmiennych warunków atmosferycznych kiszonki z traw i lucerny charakteryzuje się bowiem najmniejszymi stratami oraz najbardziej stabilnym składem chemicznym i wartością pokarmową.

Wśród najważniejszych zalet kiszonek z użytków zielonych specjalista wymieniał przede wszystkim wysoką zawartość białka ogólnego, która w przypadku kiszonki z lucerny jest 3–4 razy większa niż w kiszonce z kukurydzy. Pasza stanowi przy tym także cenne źródło włókna oraz zapewnia optymalną strukturę fizyczną dawki pokarmowej. W procesie zbioru, podsuszania i zakiszania paszy należy jednak pamiętać o kilku fundamentalnych zasadach, w tym głównie optymalnym terminie zbioru, tak by zawartości suchej masy paszy mieściła się w przedziale od 35 do 40%. Im więcej błędów popełnimy, tym istnieje większe prawdopodobieństwo, że zamiast dobrej i taniej, będziemy mieli do czynienia ze złą i drogą paszą!

r e k l a m a

Tymczasem, w ostatnim czasie coraz więcej dyskutuje się o pastwiskowym żywieniu bydła. Zgodnie z oczekiwaniami społecznymi, w tym kierunku zmierza polityka UE, w obrębie której politycy dyskutują o zrównoważonej produkcji rolnej. Pytanie czy te oczekiwania odpowiadają potrzebom pokarmowym krów?

– W przypadku żywienia krów na pastwisku mamy do czynienia ze znaczącym niedoborem energii przy jednoczesnym nadmiarze białka ogólnego. Taka sytuacja powoduje, że w żwaczu krowy pobierającej zielonkę pastwiskową – zwłaszcza młodą – pojawia się nadmiar amoniaku, który jest przetwarzany w wątrobie w mocznik. Wiąże się to ze stratami energii koniecznej do przeprowadzenia tych przemian, dodatkowym obciążeniem wątroby, jak i potencjalnie gorszymi wskaźnikami rozrodu – podkreślał prof. Kowalski.

Zwracał też uwagę, że istotnym minusem żywienia krów na pastwisku jest także zbyt małe pobranie suchej masy, w stosunku do dawek skarmianych jako TMR, a także większa aktywność ruchowa krów (dalszy wydatek energii) i zbyt częsta zmiana składu dawek pokarmowych. Te wszystkie czynniki sprawiają, że z wyjątkiem m.in. Holandii czy Irlandii – gdzie pastwiska mogą być na bardzo dobrym poziomie – model żywienia krów rasy hf  oparty na pastwisku jest w odwrocie. Pytanie, jaki będzie nacisk na to by to zmienić i czy będzie to opłacalne dla rolników.

mj

Polecane dla Ciebie:

article icon

Koniec sporu handlowego Unii Europejskiej z USA

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody