Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Poproszę na jeża: czyli jak strzyc bydło

12.05.2017

Drukuj

Poproszę na jeża: czyli jak strzyc bydło

Artykuł dostępny

Brudna i oblepiona łajniakami sierść krowy to utrapienie wielu obór.  Utrudnia dój, ale też może się negatywnie odbić na higienie mleka i zdrowiu krów. Jak rozwiązać ten problem? Wystarczy ostrzyc krowę na jeża. Strzyżenie higieniczne, tzw. zgrubne – bo o nim mowa – może wykonać każdy z nas. Ten stosunkowo łatwy zabieg obejmuje tylne partie ciała, a więc:

r e k l a m a



  • kończyny miedniczne (do stępu);
  • tułów, począwszy od ostatniego żebra w stronę doogonową;
  • okolice guzów kulszowych, biodrowych i zadu;
  • grzbiet na odcinku lędźwiowym i krzyżowym;
  • brzuch i okolicę pępkową.

Dodatkowo bardziej wprawieni hodowcy mogą się pokusić o precyzyjne strzyżenie wymienia. Jest ono szczególnie zalecane w przypadku doju automatycznego.

Jakiego sprzętu będziemy potrzebowali do wykonania strzyżenia? Kiedy to robić, od czego zacząć i w jaki sposób wykonać? Na wszystkie te pytania znajdziesz odpowiedź w najnowszym, majowym wydaniu „top bydło” w artykule: „Poproszę na jeża”.

mj/ez
Fot. Jajor

Przeczytaj więcej w wersji premium

article icon

Rynek zbóż: ceny raczej z trendem spadkowym

Zamów wersję premium

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii