Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Artykuły>Świnie>Aktualności branżowe>

Będziemy produkować żywność

Obrazek

– Myślimy pozytywnie, że dzięki podjętym środkom ostrożności nie będziemy musieli ograniczać produkcji. Strach pomyśleć co by było, gdyby któryś z pracowników jednak zachorował – mówi w rozmowie z nami prezes Zakładów Mięsnych "Konarczak" – Józef Konarczak.

Anna Kurek21 marca 2020, 06:00

 

W pierwszym i drugim tygodniu koronawirusa w Polsce sprzedaliśmy 100% więcej towaru. Na szczęście mieliśmy  zapas i mogliśmy zabezpieczyć naszych klientów. Nie podnosimy cen wyrobów, choć po tych szaleńczych zakupach detalicznych ceny półtusz wzrosły o 1 zł/kg.
 

Na razie myślimy pozytywnie, że dzięki podjętym środkom ostrożności nie będziemy musieli ograniczać produkcji. Strach pomyśleć co by było, gdyby któryś z pracowników jednak zachorował. Obawiam się, że przy naszej wielkości zakładzie zachorowanie nawet jednej osoby może spowodować całkowite zatrzymanie produkcji. To jest najbardziej pesymistyczny scenariusz. Dlatego robimy wszystko, żeby się zabezpieczyć.
Zapewniliśmy wszystkim pracowników, a jest ich ok. 70, środki dezynfekcyjne, rękawiczki i maski jednorazowe. Przeprowadziliśmy szkolenie i wdrożyliśmy procedury higieniczne w zakładzie i w sklepach oraz aby poza pracą nasi pracownicy pozostawali w domach. Nie mamy kontaktów zagranicznych, poruszamy się po rynku między trzema województwami: wielkopolskim, dolnośląskim i lubuskim.

Część jednorazowych masek udało nam się jeszcze kupić, a w tej chwili szyjemy maski własnym sumptem. Mamy w załodze krawcowe i korzystamy z ich pomocy. Codziennie rano kontrolujemy pracowników pod kątem infekcji. Ludzie podchodzą poważnie do aktualnych problemów i stosują się do wytycznych. Ograniczamy również kontakt pomiędzy pracownikami. Przed sklepami wywiesiliśmy informację, żeby do środka wchodziły pojedyncze osoby, a kolejka formowała się przed sklepem. Póki co widzimy, że wszyscy się do tego stosują.

 

 



Picture of the author
Autor Artykułu:Anna Kurek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)