Jak ministerstwo zamierza pomóc producentom trzody chlewnej?
Sytuacja producentów trzody chlewnej jest wyjątkowo trudna. Resort rolnictwa zapewnia, że stara się o unijne wsparcie w tym zakresie. Chodzi m.in. o uruchomienie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny i rekompensat.
Spadek cen na krajowym rynku wieprzowiny potęgowany nadmiernym eksportem, utrudnienia w eksporcie i covidowe zawirowania spowodowały, że sytuacja producentów trzody chlewnej jest wyjątkowo trudna. Obecnie za żywiec stawki wynoszą maksymalnie 3,80 zł/kg. Posłowie Romuald Ajchler, Karolina Pawliczak, Wiesław Szczepański i Tadeusz Tomaszewski złożyli więc interpelację z zapytaniem, jakie działania podejmuje rząd na rzecz zatrzymania drastycznego spadku cen skupu trzody chlewnej.
W odpowiedzi wiceminister rolnictwa Ryszard Bartosik, poinformował, że resort zabiega na forum unijnym o wdrożenie skutecznych mechanizmów mających na celu przywrócenie opłacalności produkcji, w tym o uruchomienie przez Komisję Europejską mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny oraz przyznanie pomocy finansowej dla producentów świń. W tej sprawie zostało też wysłane pismo do unijnego komisarza ds. rolnictwa Janusza Wojciechowskiego.
- Ponadto minister Grzegorz Puda polecił Inspekcji Weterynaryjnej kontrole transportów zwierząt oraz rzeźni i zakładów przetwórczych dokonujących uboju i przetwórstwa pozyskanego spoza kraju żywca wieprzowego oraz monitorowanie skali bieżącego importu i eksportu świń i mięsa wieprzowego z Polski. Skierowano również wniosek do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów o zbadanie czy na rynku wieprzowiny nie są stosowane nieuczciwe praktyki w handlu żywcem i mięsem wieprzowym, wykorzystujące obecną sytuację rynkową, w tym nieuzasadnione zaniżanie cen zakupu ww. towarów pochodzących z importu - informuje Bartosik.
Wiceminister wyjaśnił też, że resort zwrócił się do przedstawicieli sektora przetwórstwa mięsa w Polsce z wnioskiem o uwzględnienie w bieżących decyzjach biznesowych, w szczególności dotyczących zaopatrzenia w surowiec, długookresowych konsekwencji dla funkcjonowania i możliwości rozwoju krajowego rynku wieprzowiny.
Bartosik przypomniał także działania, jakie podjął rząd w 2020 roku na rzecz poprawy opłacalności produkcji trzody chlewnej. Wymienił m.in. pomoc covidową dla rolników (z tej formy skorzystało prawie 30 tys. posiadaczy świń) i wyrównanie dochodów na terenach ASF.
Poinformował też, że Polska zgodnie z przepisami unijnymi nie ma możliwości wprowadzania ograniczeń ilościowych w przywozie i wywozie towarów, z przyczyn innych niż zagrożenie rozprzestrzenienia się chorób zakaźnych zwierząt lub zagrożenia zdrowia publicznego.
Kamila Szałaj
Przeczytaj również
ceny trzody chlewnejdopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowinyministerstwo rolnictwaRyszard Bartosiktrudna sytuacja na rynku wieprzowinytrzoda chlewnatrzoda drożeje.