Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
r e k l a m a
Z jednej strony, darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda, ale jakby się zastanowić, to tak naprawdę ceny wieprzowiny produkowanej przez rolników są niskie, głównie dlatego, że sieci handlowe zrobią wszystko byle tylko sprzedać jak najwięcej i jak najtaniej, prześcigając się w promocjach. To samo dotyczy mięsa, a cierpi na tym rolnik, który na wszystkim musi oszczędzać. Sieci handlowe zamiast sprzedawać mięso w cenach, które pozwalałby na uzyskanie godziwych dochodów, to sprzedają je, jak produkt, który powstaje w fabryce, nie wymaga specjalnych nakładów pracy, czasu i pieniędzy. Tymczasem niedocenianie w tym całym łańcuchu rolnika godną zapłatą, jest absurdalne.
r e k l a m a
Po rozmowie Klöckner stwierdziła, że ważne jest, aby powstało „natychmiastowe porozumienie” między handlem, a rolnictwem. – Chodzi o większe uznanie dla żywności i ceny, które umożliwiają naszym rolnikom tworzenie wartości dodanej – powiedziała niemiecka minister rolnictwa. Według niej powinien powstać kodeks, w którym branża wypracuje własne zasady uczciwej współpracy.
Prezes Związku Rolników Niemieckich Joachim Rukwied nazwał 50-milionową ofertę Grupy Schwarz „pocieszeniem”.
– To miły gest i wyraz uznania dla inicjatywy na rzecz dobrostanu zwierząt. Ale z powodu trwającej wojny cenowej nasi farmerzy tracą tę kwotę prawie co tydzień – powiedział Rukwied. Aby pomóc rolnikom w dłuższej perspektywie, konieczne jest wyraźne zobowiązanie się handlu do wyjścia ze „stałej kultury niskich cen”, a „rywalizacja o najtańsze jedzenie musi wreszcie dobiec końca”. Rolnicy potrzebują uczciwych cen i długoterminowych umów. Sytuacja jest podobna w wielu miejscach na świecie, gdzie rolnik nadal stanowi najsłabsze ogniwo…
Oprac. dkol na podst. euromeatnews.com
Fot. poglądowe
Widziałeś już nasze video "Sławomir Izdebski (OPZZRiOR) zapowiada kolejne protesty rolników"?
r e k l a m a
r e k l a m a