Dzwonek  Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Wzloty i upadki produkcji świń w Chinach

19.12.2021

Drukuj

Wzloty i upadki produkcji świń w Chinach

r e k l a m a

Pandemia ASF, spadek pogłowia, intensywny wzrost importu mięsa, historyczny wzrost cen żywca, aż po totalne załamanie rynku. W takich realiach produkuje świnie światowy lider – Chiny.

W latach 2015–2018 produkcja wieprzowiny utrzymywała się tam na poziomie 54–56 mln t. Po potwierdzeniu ASF w 2018 r., spadła drastycznie do 43 mln t w 2019 r. i 41 mln t w 2020 r. W tym samym czasie obniżyła się również konsumpcja wieprzowiny ze stabilnych i utrzymywanych od lat 37–38 kg/mieszkańca dla około 1,4 mld ludzi, do 31 kg/mieszkańca. Było to rezultatem koszmarnie wysokich cen mięsa.

 

Przez ASF straciliśmy ponad 35% pogłowia, usilnie staramy się je odbudować. Jednak w roku 2020 udało się dojść jedynie do 41 mln t. Liczymy, że podsumowanie 2021 r. wyniesie 46 mln t – mówił podczas organizowanej przez Primary Diets, Pellon i Ab Neo konferencji w Karpaczu HC Lee – technolog ds. produkcji trzody z Szanghaju w Chinach (AB Agrii China).

r e k l a m a

 

Te braki Chińczycy uzupełniali importem mięsa, który przed erą ASF sięgał 2 mln t, a w 2020 wyniósł 4,39 mln t. Chińczycy ściągają wieprzowinę głównie z USA, Brazylii i Danii. Zdaniem Lee w ostatnich miesiącach 2021 r. import wyhamował w porównaniu z poprzednim rokiem. Było to spowodowane spadkiem cen i nadpodażą wieprzowiny przy niższym popycie. Prognozy mówią o zamknięciu roku 2021 z importem na poziomie 3,5 mln t. Kolejny 2022 r. ma doprowadzić do dalszej odbudowy produkcji własnej i do importu maksymalnie 2 mln t tego gatunku mięsa.

 

Pogłowie w Chinach

Liczebność stad świń spada sukcesywnie od 2013 r. Przed wybuchem epidemii ASF Chińczycy mieli ich ponad 440 milionów. Liczba ta spadła w 2019 r. do 310 mln. Było to związane z likwidacją ognisk oraz przepisami rządowymi, związanymi z wysokimi normami bioasekuracji.

 

– Zlikwidowaliśmy produkcję w wielu mniejszych stadach, które nie podołały spełnieniu zasad bioasekuracji. Ale rok 2020 obfitował w powstawanie nowych stad. Ze względu na szalenie wysokie ceny, każdy chciał trzymać świnie. W tym okresie bardzo wzrosła średnia masa ubojowa, która zwykle wynosiła 115 kg. Większość farmerów utrzymuje teraz tuczniki do 135–140 kg. Zdarzało się, że świnie stały nawet do 200 kg – wyjaśniał Lee.

Więcej informacji z Kraju Środka znajdziesz w "top agrar Polska". Zapraszamy do lektury. 


Widziałeś już nasze video "Ostatni Mohikanie na Opolszczyźnie"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rada UE o sytuacji rolnictwa: Czy bezpieczeństwo żywnościowe jest zagrożone?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

b'\n'

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody