ZM ograniczają uboje, ceny idą w dół

Największe zakłady mięsne w Europie Toennies i Vion redukują moce przerobowe o 20%. Westfleisch zamyka ubojnię. Powód koronawirus.
Już wydawało się, że koronakryzys ominie europejski sektor produkcji świń, a zmniejszony popyt wewnętrzny będzie wyrównywany przez bardzo wysokie zapotrzebowanie w Chinach i ceny utrzymają się na satysfakcjonującym poziomie. Niestety, od zeszłego tygodnia również producenci świń zaczęli odczuwać negatywne skutki pandemii. Spadły ceny tuczników w Niemczech, a za chwilę poleciały ceny w Holandii, Danii i Polsce. Obniżki nie ominęły również cen macior i prosiąt.
Ograniczony ubój w Europie
W Niemczech koncerny mięsne Toennies i Vion ograniczyły swoją produkcję do 80%, ponieważ nie są w stanie sprzedać więcej mięsa. Ponadto należącą do Vion ubojnia, zlokalizowana w Bad Bramstedt, w landzie Szlezwik-Holsztyn musiała tymczasowo zamknąć produkcję, w związku z zakażeniem koronawirusem wykrytym u 49 pracowników.
Kolejna rzeźnia, należąca do Westfleisch w Coesfeld, w Nadrenii Północnej-Westfalii, w piątek została zamknięta, gdy u 129 pracowników wykryto koronawirusa. Władze lokalne przetestują teraz wszystkich 1200 pracowników.
Ograniczenie wydajności ubojni i przestoje związane z Covid-19 spowodowały, że na rynku niemieckim i holenderskim powstała nadpodaż żywca, przez którą załamały się ceny nie tylko w tych krajach, ale również w państwach ościennych. W Niemczech cena świń na giełdzie VEZG od końca marca straciła ponad 30 eurocentów za kg wagi poubojowej. W Danii obniżki sięgnęły 20 ECt/kg wbc.
Rusza Smithfield, Tyson Foods walczy
Tymczasem lepsze wiadomości nadchodzą z USA. Smithfield Foods ogłosił, że zakład w Sioux Falls może być ponownie otwarty. W komunikacie prasowym firma stwierdziła, że amerykańskie centrum kontroli chorób (CDC) przeprowadziło dokładną kontrolę na miejscu. Ubojnia ruszyła dziś (11 maja), po 3-tygodniowym przestoju. Zakład w Sioux Falls jest jednym z największych w USA.
W innych zakładach w USA Covid-19 nadal jednak daje się we znaki. W tym tygodniu Tyson Foods ogłosił, że zawiesi działalność w zakładzie pakowania wieprzowiny w Madison, a dalszą pracę uzależnia od wyników testów pracowników. Pod koniec ubiegłego tygodnia fabryka już działała na ograniczonych obrotach. W zakładzie tym normalnie przetwarza się 8000 świń/dzień.