![540427](https://static.topagrar.pl/images/2024/07/25/o_540427_1280.webp)
Spadek pogłowia loch na świecie zadecyduje o sytuacji
Jak czytamy w najnowszym raporcie Rabobanku światowa produkcja wieprzowiny ulegnie spowolnieniu w 2024 r. Główną przyczyną takich prognoz jest kurczące się pogłowie macior w najważniejszych regionach produkcyjnych. Tendencja w 2024 r. doprowadzi do spadku lub stagnacji. Niestety nadal będzie utrzymywała się presja ze strony chorób świń. Ceny pasz na całym świecie spadają, to jeden z niewielu korzystnych czynników dla branży. Światowe spożycie wieprzowiny pozostaje stabilne.
Chiny, Stany Zjednoczone i niektóre kraje europejskie prawdopodobnie odczują w tym roku spadek lub stagnację produkcji, ponieważ ich stada macior były mniej liczne pod koniec 2023 r. Branża w bieżącym roku będzie mierzyć się również z takimi wyzwaniami jak słaba opłacalność produkcji, w niektórych rejonach nadpodaż i słaby popyt.
Ceny kukurydzy i soi spadły w ciągu ostatnich 12 miesięcy od 15% do 25%. Dalsze spadki cen zbóż paszowych są możliwe ze względu na stagnację popytu i rosnące zapasy na świecie. Warto pamiętać, że pogoda może zmienić kierunek podaży i ruchów cenowych na rynku światowym po I kwartale ...