Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Zboże pastewne – wyniki PDO pszenżyta jarego

01.02.2019

Drukuj

Zboże pastewne – wyniki PDO pszenżyta jarego

Artykuł dostępny

Pszenżyto jare jest zbożem pastewnym, dlatego najważniejszą cechą w jego produkcji jest plenność, która w głównej mierze decyduje o wyborze odmiany do uprawy. Ubiegły rok z powodu panującej niemal w całym kraju skrajnej suszy był bardzo trudny dla zbóż jarych, zwłaszcza dla pszenżyta. W gatunku tym, w porównaniu z 2017 r. spadek plonowania był znaczny. Dla odmian wzorcowych w doświadczeniach PDO wynosił w zależności od poziomu agrotechniki 11,8–12,1 dt/ha.

r e k l a m a

Doświadczenia PDO z pszenżytem jarym, podobnie jak dla większości zbóż, prowadzone są w kraju na dwóch poziomach agrotechniki – przeciętnym (a1) i intensywnym (a2). Poziom a2 w pszenżycie jarym obejmuje dodatkowo tylko dwa zabiegi fungicydowe, połączone z użyciem nawozów dolistnych. Nie stosuje się natomiast regulatorów wzrostu (brak zarejestrowanych środków), a nawożenie azotowe na obu poziomach jest jednakowe i średnio wynosi ok. 90 kg/ha.

Tabela 1. zawiera wyniki porejestrowego doświadczalnictwa odmianowego (PDO) z lat 2016–2018 dla 8 zarejestrowanych odmian pszenżyta jarego. Pominięto w niej pięć odmian (Andrus, Kargo, Matejko, Mieszko, Nagano), które nie były badane w ostatnich trzech latach. W ramach systemu PDO odmiany pszenżyta jarego corocznie oceniane są w ok. 30 doświadczeniach, co pozwala na miarodajną ocenę wartości gospodarczej odmian zarówno w skali kraju, jak i dla poszczególnych rejonów, zróżnicowanych przebiegiem wegetacji.

Zapoznaj się z całym tekstem artykułu nt. wyników PDO pszenżyta jarego – patrz „top agrar Polska” 02/2019.
[bie]


Polecane dla Ciebie:

article icon

Żniwa 2019: Ceny usług rolniczych

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii