Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Czy wilki zagrażają polskim rolnikom?

14.10.2017

Drukuj

Czy wilki zagrażają polskim rolnikom?

Artykuł dostępny

r e k l a m a

W 1998 r. wilki zostały objęte ochroną gatunkową. Od tego czasu ich liczebność i zasięg występowania w Polsce wzrasta. W 2001 r. populację wilka oceniano na 463–564 osobników. W 2014 r. naliczono 1276 zwierząt. W “Polskiej czerwonej księdze zwierząt” wilk figuruje jako gatunek niższego ryzyka (NT). W porównaniu z innymi dziko żyjącymi gatunkami wilków jest mało. W 2014 r. według GUS populacja saren liczyła 867 tys. osobników, dzików – 264 tys., a jeleni – 213,5 tys. Wilk w Polsce jest rzadszy od żubra.

W całej Europie żyje mniej niż 10 tys. wilków, z czego 4-5 tys. na terenie UE. Populacje zasiedlające zachodnią Polskę, Niemcy, Alpy oraz Skandynawię mają status populacji zagrożonych wyginięciem. 

Gdzie spotkasz wilka?

r e k l a m a


Zanim wilki zostały objęte ochroną w 1998 r. zasięg ich występowania ograniczał się do Karpat oraz rozległych lasów wschodniej i północno–wschodniej części kraju. W lasach zachodniej i środkowej Polski wilki pojawiały się rzadko.

Sytuacja zmienia się od 20 lat. Wilki powracają do swoich dawnych ostoi w centralnej i zachodniej Polsce. Samodzielnie zrekolonizowały m.in. Puszczę Świętokrzyską, Puszczę Bydgoską, Bory Tucholskie, Puszczę Goleniowską, Lasy Wałeckie, Puszczę Drawską, Puszczę Notecką, Puszczę Rzepińską i Bory Dolnośląskie. Żyją nawet w pobliżu dużych miast np. w Puszczy Zielonka pod Poznaniem czy Puszczy Kampinoskiej koło Warszawy. Wilki nie stanowią zagrożenia dla ludzi.

Wataha – wilcza rodzina

Polecany artykuł

#HodowcyRazem – w Planie Strategicznym brakuje ważnych kwestii


Wilki żyją w grupach rodzinnych, potocznie nazywanych watahami. Każda wataha zajmuje oddzielne terytorium, które w zależności od liczebności dzikich zwierząt kopytnych ma różną wielkość. W Polsce osiąga ono od 150 kmw górach do nawet 400 km2 na nizinach. 

Watahy zazwyczaj składają się z 3–8 osobników. Grupę tworzy jedna para rodzicielska oraz jej potomstwo z ostatnich dwóch, a rzadziej trzech lat. Szczenięta, w liczbie 5–6, rodzą się raz w roku na przełomie kwietnia i maja. Ze względu na choroby, pasożyty oraz niekorzystną pogodę najczęściej przeżywa mniej niż połowa miotu. 

Czym żywią się wilki? 


Podstawą diety wilków są jelenie, sarny i dziki stanowiące średnio 87% biomasy spożytego pokarmu. Oprócz tego wilki żywią się mniejszymi zwierzętami, m.in. bobrami czy zającami. 
Drapieżnictwo wilków nigdy nie prowadzi do wytępienia innych gatunków. W Puszczy Białowieskiej redukują one populację jelenia średnio o 15%, a sarny o 5%. Wilki ograniczając liczbę dzikich zwierząt, wspierają leśników w ochronie młodych drzew, a rolników w ochronie pól przed szkodami wyrządzanymi przez dziki i jelenie. 

Ranne wilki

Agrarsklep

Choroby bydła

Choroby bydła

Płacisz tylko

25,00 zł

Cena regularna 50,00 zł

SPRAWDŹ

W środowisku naturalnym drapieżniki rzadko zabijają więcej zwierząt niż są w stanie zjeść. Powód jest prosty. Polowanie na dzikie zwierzęta wymaga ogromnego wysiłku. Jelenie czy dziki w dobrej kondycji łatwo umykają pogoni i tylko najsłabszy osobnik daje się złapać. Badania naukowe wykazały, że tylko jeden na pięć ataków kończy się sukcesem. 

Dzikie ssaki kopytne potrafią się także skutecznie bronić, kopiąc, gryząc lub bodąc. Wiele wilków (około 1/3 populacji) ma świeże lub zabliźnione obrażenia odniesione podczas polowań, np. ślady po złamaniach kończyn, uszkodzenia czaszki, wyłamane zęby i inne. 
mk

Widziałeś już nasze video "Karol Bujoczek zaprasza na V Forum Rolników i Agrobiznesu!"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Kontrowersyjna ustawa zablokuje inwestycje na wsi? Teraz wszystko w rękach Senatu

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody