StoryEditor

Komisja Europejska wesprze producentów wieprzowiny

Europejski komisarz ds. rolnictwa Phil Hogan postanowił zadziałać w sprawie wsparcia rynku wieprzowiny podupadającego przez embargo rosyjskie. Potwierdził to dziś minister Marek Sawicki.
23.02.2015., 12:02h

Kilka dni temu unijny komisarz zobowiązał się do podjęcia odpowiednich kroków, mających na celu wprowadzenie dopłat do prywatnego pzrechowywania mięsa wieprzowego.  Według niego właśnie to będzie najbardziej efektywnym narzędziem w walce ze skutkami embarga. Wsparcie rynku wieprzowego jest według niego konieczne, dlatego za uzasadnione uważa otwarcie prywatnych magazynów  wieprzowiny. Dzięki temu możliwe będzie zredukowanie nadmiaru towaru  (mięsa wieprzowego) na rynku, wpłynie to także na jego stabilizację, a także bezpośrednio na finanse rolników.

Taka deklaracja została bardzo szybko przyjęta przez środowiska rolnicze. Rolnicy od dawna walczą o wprowadzenie konkretnych działań, w celu poprawy sytuacji na rynku. Od kilku miesięcy ministrowie z wielu krajów walczą także o wprowadzenie takich środków. 

Podczas dzisiejszej konferencji prasowej szef polskiego resortu rolnictwa poinformował, że Komisja Europejska wydała już stosowne rozporządzenie w tej sprawie. Dzięki niemu zakłady przetwórcze będą mogły uzyskać dopłaty do przechowywanego przez okres od 3 do 5 miesięcy mięsa wieprzowego. Stawka za miesiąc przechowywania 1 tony wieprzowiny wyniesie od 210 do 305 euro.

Zdaniem ministra Sawickiego dopłaty powinny wywołać większy popyt na rynku wieprzowiny i spowodować wzrost cen skupu tuczników. 

e-abi, bcz

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 03:46