🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Polski drób jest potęgą

11.06.2016

Drukuj

Polski drób jest potęgą

r e k l a m a

W Warszawie zakończyła się konferencja pt: „Polskie drobiarstwo – wczoraj, dziś i jutro” będąca elementem obchodów 25–lecia Krajowej Rady Drobiarstwa. 

– Gratuluje osiągnięcia pozycji rynkowej, której udało się osiągnąć polskiemu drobiarstwo. Chcemy, aby drobiarstwo nadal się rozwijało i sięgnęło po palmę pierwszeństwa nie tylko w Europie, ale także  świecie – powiedział podczas konferencji wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki.

Polska drobiem stoi

A nasza pozycja rynkowa jest imponująca. 10 lat temu Polska produkowała poniżej miliona ton drobiu. Eksport wynosił nieco ponad 130 tys. ton. Obecnie jesteśmy liderem branży drobiarskiej w Unii Europejskiej.

- Na koniec ubiegłego roku odnotowaliśmy wzrost produkcji o 10% w stosunku do 2014 r., osiągając rekordowy wynik w tym zakresie na poziomie 2 159 tysięcy ton, z czego 909 tysięcy ton drobiu (mięso i przetwory), czyli 42% tej produkcji, trafiło na zagraniczne rynki. Możemy śmiało powiedzieć, że co drugi kurczak czy indyk produkowany w Polsce trafia na zagraniczny rynek- powiedział Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa.

r e k l a m a

Zdaniem ekspertów perspektywy dla branży w Polsce i Europie są dobre. Po pierwsze przewiduje się wzrost popyta na mięso. Obecnie na świecie żyje 7 mld ludzi, a do roku 2050 będzie ich 9,5 mld. Po drugie, już za kilka lat drób może przegonić wieprzowinę i stanie się najpopularniejszym mięsem na świecie.

Drób ma przyszłość

Perspektywy globalne są obiecujące, ale z jednym zastrzeżeniem. Branża drobiarska obawia się zawarcia przez Unię Europejską umowy o wolnym handlu ze Stanami Zjednoczonymi. Tańsza, masowa produkcja może być zagrożeniem. Dlatego prof. Kowalski apeluje: – Jest konieczność wchodzenia na nowe zagraniczne rynki zbytu nawet jeżeli chwilowo nie są opłacalne.

Prof. Andrzej Kowalski przedstawił także sytuacje ekonomiczną przedsiębiorstw na krajowym podwórku. Jego zdaniem w 2015 r. nieznacznie pogorszyła się sytuacja finansowa branży drobiarskiej. Wskaźnik rentowności sprzedaży brutto obniżył się do 2,77%, a po opodatkowaniu wyniósł 2,02%. Udział firm zyskownych spadł z 90,7% w 2014r. do 89,3% w 2015r.

– Niski poziom rentowności to efekt wymuszania przez duże sieci detaliczne redukcji cen zbytu. Było to częściowo rekompensowane obniżaniem cen skupu drobiu rzeźnego – tłumaczył prof. Andrzej Kowalski dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. wk

Fot. Kurek


Widziałeś już nasze video "Czy nawozy na rynku będą jeszcze droższe? Dominik Młodecki, prezes K+S Polska Sp. z o.o."?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Walka z dzikami trwa - nadal nie ma skutecznej strategii redukcji populacji

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody