StoryEditor

Trwają targi FERMA 2023

Od dzisiaj aż przez cały weekend w Bydgoszczy w Hali BCTW odbywa się FERMA – specjalistyczne targi dla fachowców produkcji zwierzęcej. Jakie atrakcje czekają na rolników?
24.02.2023., 15:02h
Po okresie pandemicznym, rolnicy znów licznie przybyli na FERMĘ, która drugi rok z rzędu odbywa się w Bydgoszczy.

W 25-letniej historii targów, co roku niezwykle istotnym elementem była i jest konferencja naukowo-techniczna. Dzisiaj, pierwszego dnia targów, dla hodowców bydła mięsnego, nasza redakcja przygotowała m.in. panel dyskusyjny pt. „Czy rosnące koszty życia i wysoka inflacja uderzą w rynek wołowiny – co to oznacza dla perspektyw rozwoju produkcji żywca wołowego w Polsce?, w którym udział wezmą przedstawiciele związków hodowców i producentów, przedstawiciele branży mięsnej oraz eksperci rynkowi. 

– Dzisiaj również, w części poświęconej trzodzie chlewnej, dyskutanci postarają się znaleźć odpowiedź na pytanie: „Czy prawodawstwo może zniszczyć branżę?“. Panel poprowadzi dr Tomasz Schawrz z UP w Krakowie. Z kolei branżę drobiarską organizatorzy wraz Krajową Izbą Producentów Drobiu i Pasz zapraszają na Forum, gdzie mowa będzie o ochronie wizerunku branży przed atakami pseudoekologów, ubezpieczeniach od salmonelli, czy też o aktualnych wyzwaniach w sztucznej inkubacji drobiu – podają organizatorzy.

Jaki program na sobotę?

Jutro natomiast, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka wraz z gośćmi, zapraszają do dyskusji na temat wpływu rosnących cen energii na produkcję mleka i całą branżę mleczarską.

– Również w sobotę, Patron Naukowy targów – Politechnika Bydgoska, zaprasza na cykl wykładów dla hodowców bydła, świń i drobiu na temat m.in. biobezpieczeństwa hodowli i bioasekuracji. Z kolei Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj wraz Unią Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, przygotowały bardzo bogaty program paneli dyskusyjnych i wykładów, w trakcie których postarają się znaleźć odpowiedź na pytanie: „Jak budować odporność polskiego rynku drobiu? Co mówią liczby i trendy?“, czyli polskie drobiarstwo oczami ekonomistów, praktyków i specjalistów marketingu i PR – wynika z programu FERMY 2023.

W sobotnie popołudnie na targach w Bydgoszczy odbędzie się także debata z udziałem przedstawiciela MRiRW Waldemara Guby – Dyrektora Departamentu Rynków Rolnych, Jacka Zarzeckiego – prezesa PZHiPBM, Bartosza Czarniaka – rzecznika PZHiPTCh POLSUS, Tomasza Parzybuta – prezesa Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Tematem przewodnim spotkania, którego organizatorem jest Kujawsko Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, będzie „Produkcja zwierzęca w dobie kryzysu“.

Oprócz szerokiego wachlarza spotkań i konferencji, organizatorzy spodziewają się udziału w FERMIE blisko 150 wystawców z kraju i zagranicy, którzy zaprezentują bogatą ofertę wszystkiego, co niezbędne w chowie i hodowli zwierząt, począwszy od genetyki poprzez pasze i systemy ich zadawania, leki i preparaty weterynaryjne, roboty udojowe, wyposażenie budynków inwentarskich, a także maszyny do zbioru i konserwacji pasz.

Pełny program znajdziesz na stronie www.targiferma.com.pl
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak
Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 04:25