Ubój zwierząt w gospodarstwie na własny użytek – rolnicy się szkolą
Ubój w gospodarstwie zwierząt na własny użytek od lat wzbudzał kontrowersje. Przepisy opierające się o unijne rozporządzenie nr 1099/2009 wymagały od rolnika kwalifikacji, jakie posiadają osoby dokonujący uboju w rzeźniach lub nadzorujące uśmiercanie zwierząt futerkowych na fermach.
Chętnych do przeprowadzania uboju w własnych gospodarstwach jest sporo, co widać było na szkoleniu, jakie Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Opolu przeprowadził wspólnie z Opolską Izbą Rolniczą. Przybyli na nie rolnicy nie tylko z Opolszczyzny, ale i z sąsiednich województw.
W materiale filmowym głos zabrali: Mateusz Mroczkowski – rolnik z woj. Małopolskiego, Jan Grela – rolnik z Grodźca k/Niemodlina, Marek Froelich – prezes Izby Rolniczej w Opolu oraz Małgorzata Paciepnik - z-ca wojewódzkiego lekarza weterynarii w Opolu.
ZOBACZ FILM ZE SZKOLENIA!
Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż
CZYTAJ TAKŻE: Rzeźnie rolnicze można otwierać od 18 lutego!