21 marca świętowaliśmy nadejście astronomicznej wiosny, w ten dzień Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu zaprosił uczniów na wspólne spędzenie tego czasu podczas kolejnej już edycji „Wagarów z Przyrodą”. Jakie atrakcje czekały na uczestników?
„Wagary z Przyrodą” to nie tylko alternatywna na spędzenie ciekawie pierwszego dnia wiosny, ale i możliwość poznania od podszewki jak ważne problemy związane z codziennym życiem rozwiązują pracownicy i studenci z wydziału Rolnictwa, Ogrodnictwa i Bioinżynierii na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.
Dodatkowo jest to również okazja, podczas której młodzież może podjąć decyzję o swojej przyszłości i być może na jesień przyjechać na Uniwersytet Przyrodniczy już jako student.
„Wagary z Przyrodą” wiosenna tradycja
Spotkanie rozpoczęło się od wystąpienia Prodziekan ds. Studiów – prof. UPP dr hab. Zuzanny Sawinskiej oraz Dziekana wydziału prof. dr hab. Daniela Lipińskiego.
Dziekan podczas krótkiego wykładu opowiedział o kierunkach i możliwościach, jakie daje ukończenie Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Na zdjęciu prof. dr hab. Zuzanna Sawinska.
Kierunki studiów:
- Biotechnologia,
- Ochrona środowiska,
- Rolnictwo,
- Architektura krajobrazu,
- Ogrodnictwo.
Istnieje również możliwość podjęcia studiów w języku angielskim na takich kierunkach, jak:
- Agronomy,
- Biotechnology,
- Horticulture: seed science and technology.
Na „Wagary z Przyrodą” przyjechało aż 14 szkół z różnych miejscowości. Każda szkoła miała swojego opiekuna, który zapoznał uczniów z aż 23 różnymi tematami, które były omawiane na terenie nowoczesnego budynku Biocentrum.

Uczniowie mieli możliwość uczestniczenia w warsztatach, które odbywały się w laboratoriach, w salach wykładowych, mogli również wykonywać różnego rodzaju doświadczenia, czy nawet zmierzyć zawartość chlorofilu w liściach roślin.
Czego mogli dowiedzieć się uczniowie podczas wizyty na uniwersytecie?
W katedrze Agronomii prowadzone były prezentacje, warsztaty laboratoryjne. Omawiano między innymi takie tematy, jak:
- Czy rośliny odczuwają stres?
- Jedzenie z marketu w naturalnym przebraniu.
- „Przeminęło z wiatrem.. – jak rozsiewają się nasiona?”,
- Pozytywne i negatywne aspekty występowania mikroorganizmów w środowiskach naturalnych.
- Chwasty, choroby i szkodniki.




Jak zostać
fitopatologiem? Na to pytanie odpowiedzieli przedstawiciele z katedry fitopatologii, natomiast w katedrze Genetyki i Hodowli Roślin, odbyły się warsztaty „Bioróżnorodność ukryta – czego nie zobaczymy gołym okiem”.


Bernat Patrycja