StoryEditor

Zielono i międzynarodowo na Grüne Woche

Serią konferencji prasowych i wieczorną galą ruszyły dziś w Berlinie targi Zielony Tydzień (Grüne Woche), które odbywają się po raz 83. To olbrzymi przegląd żywności z całego świata.
18.01.2018., 19:01h
Dniem dla specjalistów ruszył dziś w Berlinie Zielony Tydzień (Grüne Woche). Podczas gdy na kilku konferencjach prasowych swe racje przedstawiali m.in. Joachim Rukwied – przewodniczący Niemieckiego Związku Rolników i szef COPA, Christian Schmidt – federalny minister wyżywienia i rolnictwa czy Phil Hogan – komisarz rolny UE, w halach gorączkowo trwały ostatnie przygotowania. Targi otwierają swe podwoje jutro, od 19 do 28 stycznia.

Ponad 1600 wystawców z 66 krajów prezentuje w stolicy Niemiec najlepsze, co ma w zakresie przemysłu spożywczego. Choć krajem partnerskim jest Bułgaria, która lansuje swą obecność i żywność pod hasłem „Aromat Słońca”, jednak niemieccy gospodarze chyba najbardziej cieszą się z powrotu Rosji, jako wystawcy. Moskwa wynajęła ponad 1000 m2 powierzchni i nie potwierdza oficjalnie, że ma już dość swego embarga na zachodnioeuropejską żywność; raczej chce udowodnić, że jest rosnącym eksporterem własnych produktów. Na targi ma przybyć ponad 400 tys. zwiedzających.

Kulminacją targów jest 10. Światowe Forum Żywności i Rolnictwa (GFFA), które ma przyciągnąć ponad 70 ministrów rolnictwa i czołowych globalnych przedstawicieli branży rolnej.

Szef DBV

Joachim Rukwied, szef Niemieckiego Związku Rolników (DBV) podczas swej konferencji prasowej powiedział:

– Sytuacja gospodarcza niemieckiego rolnictwa poprawiła się w 2017 r. Po kryzysowych latach 2015/16 nasi rolnicy wykorzystali tę fazę odbudowy do budowania kapitału i reinwestowania w innowacje.

Powszechnie wdrażana jest nowoczesna technika, w tym bazująca na cyfrowych rozwiązaniach, pozwalająca lepiej chronić środowisko. Cyfrowe połączenie danych z obory, uprawy ziemi, żniw, analizy gleby i nawożenia wyznaczają nowe kierunki dla zawodu rolnika.

– Dwie trzecie naszych rolników dostrzega w cyfryzacji rolnictwa szansę dla swego gospodarstwa. Kłopot  tym, że rozwój szybkiego Internetu nie wszędzie postępuje we właściwym tempie  – zaznaczył szef DBV.

Jego zdaniem, w Niemczech w ostatnim czasie pojawiły się dwie ważne inicjatywy, które wywierają wpływ na rolnictwo. Chodzi o:
  • „Inicjatywa na rzecz Dobrostanu” (niem. Initiative Tierwohl), w której uczestniczą DBV i największe sieci handlowe, znane też w Polsce. Rolnik może dobrowolnie poddać się audytowi i produkując zgodnie z zasadami dobrostanu premiowany jest dopłatą 6,25 eurocenta do każdego kilograma mięsa ze swych zwierząt; pieniądze płacą konsumenci. Ten system obejmie 23% mięsa od niemieckich tuczników i ponad 1000 ferm drobiu od 2018 r.
  • Nowelizacja prawa nawozowego dla ochrony wód gruntowych, które weszło w życie w Niemczech w połowie 2017 r. i które ma ograniczyć przedostawanie się związków azotu do wód gruntowych.

Rukwied zapowiedział też inicjatywę jego związku, którą nazwano strategią klimatyczną. Deklaruje, że gospodarstwa rolne Niemiec zmniejszą o 30% emisję dwutlenku węgla do 2030 r., w stosunku do poziomu z 1990 r.

Christoph Minhoff, dyrektor generalny Konfederacji Niemieckiego Przemysłu Spożywczego (BVE):
– Za 2017 rok branża spożywcza spodziewa się rekordowej sprzedaży: według wstępnych szacunków sprzedaż wzrosła o 5,7 procent do 181 miliardów euro. Eksport nadal będzie motorem wzrostu w branży również w nowym roku. Ogólnie rzecz biorąc, eksport żywności wzrósł o 6,9 procent do 60,4 mld euro. Przemysł spożywczy jest trzecim co do wielkości przemysłem w RFN, zatrudniającym prawie 600 tys. pracowników w około 6000 firm.

Food-trendy

Wracajmy na targi. Przechodząc po halach trafiasz na stoisko, gdzie możesz spróbować, jak będzie smakowała żywność XXII wieku. Burger z insektów, kawa zimna w puszkach lub lemoniada acai – pożywienie, alternatywne źródła białka i innowacyjne formuły. Obok jest żywność ekologiczna, a tu zdrowe ryby: od Arapaimy po Złotą Rybkę, tudzież owoce morza i algi.

Trzy bieguny

Farmer - Konsument - Przemysł/Handel, to są trzy bieguny nowoczesnego rolnictwa. Po raz pierwszy zebrano je w spójną mozaikę i zaprezentowano zwiedzającym w hali 3.2. Tutaj dla dzieci fajny obszar przygodowy, który pozwoli na zapoznanie się z pracą rolnika w gospodarstwie, również przy pomocy rozszerzonej rzeczywistości.

Hippologica

Hippologica, największa impreza jeździecka w Berlinie, została włączona do Zielonego Tygodnia od 25 do 28 stycznia. W ten sposób Zielony Tydzień powraca do dziesięcioleci tradycji turnieju jeździeckiego i skokowego. Ogólnie rzecz biorąc, program turniejowy Hippologica 2018 obejmie cztery dyscypliny jeździeckie, aż do klasy ciężkiej: od skoków i ujeżdżenia po jazdę. Pierwszym wydarzeniem w hali zwierząt jest trzydniowy Arena Polo Masters (19-21).


Fot. Łuczak, Messe Berlin
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 03:24