StoryEditor

Opłacalność chowu bydła mięsnego. Jak sytuację oceniają hodowcy?

  W hodowli bydła mięsnego nie ma tak dużych wahań cen skupu, jak w przypadku tuczników, jednak z opłacalnością produkcji jest różnie. Co mówią hodowcy o sytuacji na rynku bydła przed Świętami Wielkanocnymi?
05.04.2023., 13:04h

- Ceny trzymają się na dosyć stabilnym poziomie. Są tygodnie, że cena idzie troszeczkę na dół, troszeczkę na górę. Aczkolwiek rentowność też nie jest za wysoka, ze względu na wysokie koszty produkcji i pasz. To nas trochę blokuje – mówi Gerard Grohlich, rolnik z Olbrachcic. Opłacalność zależy również od rodzaju chowu – opasu materiału z zakupu, hodowli mamek i sprzedaży odsadków lub chowu zamkniętego z opasem buhajów oraz przede wszystkim od dostępnych w gospodarstwie gruntów. 

- Utrzymujemy około 70-80 krów mamek. Zajmujemy się produkcją odsadków, od około 2 lat. Pomysł narodził się z tego, że z żoną przejęliśmy gospodarstwo po teściach, gdzie utrzymywali wcześniej krowy mleczne. Produkcja została zakończona, ale chcieliśmy zagospodarować istniejące tam budynki i dużą ilość użytków zielonych – łąk i pastwisk. Są to tereny podmokłe, bagienne, niemożliwy byłby inny sposób ich zagospodarowania. Jakość paszy nie jest rewelacyjna, tak żeby mogłaby posłużyć do tuczu. Dla krów mamek jest to dobry towar – mówi Sebastian Ledwoch, rolnik z Trawników.

Ceny bydła są przyzwoite, ale mogłyby być wyższe

...
Pozostało 42% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 00:31