Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a

Drób w trendzie zwyżkowym

Obrazek

Już drugi tydzień obserwujemy wzrosty cen skupu żywca drobiowego. W tym tygodniu, podobnie jak w poprzednim, dostawy żywca drobiowego nie są tak obfite jak dwa tygodnie temu.

Aleksandra Galus14 października 2015, 13:44

Większość ubojni mówi, że choć udaje im się odebrać tyle żywca, ile potrzebują, to jednak dostarczane kury nie są zbyt duże, a o dostawy czasami trzeba się nico bardziej postarać niż zazwyczaj. Punkty skupujące mówią jednak, że ta ilość mimo wszystko wystarcza – przynajmniej na niewielkie potrzeby lokalnych sklepów. Te nieznaczne niedobory powodują jednocześnie, że stawka skupu żywca drobiowego wzrosła o 5-20 gr/kg.

Na dzień dzisiejszy krajowe stawki za brojlery ustabilizowały się wokół kwoty około 3,53  zł/kg, co w stosunku do ubiegłego tygodnia stawki oznacza wzrost o około 8 gr/kg. Trzeba zwrócić uwagę, że nadal jest to cena niższa od tej notowanej przed dwoma tygodniami. Najniższa cena, jaką oferują sprawdzone przez redakcję „top agrar Polska” zakłady skupujące to 3,30 zł/kg w województwie małopolskim, a najwyższa to 3,60 zł/kg w wielu regionach.   ag

Sprawdź aktualne ceny skupu żywca drobiowego – sonda top agrar Polska (kliknij tutaj).



Picture of the author
Autor Artykułu:Aleksandra Galus
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)