Drób w trendzie zwyżkowym

Już drugi tydzień obserwujemy wzrosty cen skupu żywca drobiowego. W tym tygodniu, podobnie jak w poprzednim, dostawy żywca drobiowego nie są tak obfite jak dwa tygodnie temu.
Większość ubojni mówi, że choć udaje im się odebrać tyle żywca, ile potrzebują, to jednak dostarczane kury nie są zbyt duże, a o dostawy czasami trzeba się nico bardziej postarać niż zazwyczaj. Punkty skupujące mówią jednak, że ta ilość mimo wszystko wystarcza – przynajmniej na niewielkie potrzeby lokalnych sklepów. Te nieznaczne niedobory powodują jednocześnie, że stawka skupu żywca drobiowego wzrosła o 5-20 gr/kg.
Na dzień dzisiejszy krajowe stawki za brojlery ustabilizowały się wokół kwoty około 3,53 zł/kg, co w stosunku do ubiegłego tygodnia stawki oznacza wzrost o około 8 gr/kg. Trzeba zwrócić uwagę, że nadal jest to cena niższa od tej notowanej przed dwoma tygodniami. Najniższa cena, jaką oferują sprawdzone przez redakcję „top agrar Polska” zakłady skupujące to 3,30 zł/kg w województwie małopolskim, a najwyższa to 3,60 zł/kg w wielu regionach. ag
Sprawdź aktualne ceny skupu żywca drobiowego – sonda top agrar Polska (kliknij tutaj).