Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Technika>Co ile kosztuje?>

Żywiec drobiowy na fali cenowych zmian

Obrazek

Ostatnie kilka tygodni to absolutna sinusoida w cenach skupu żywca drobiowego (brojlerów). Przed tygodniem ceny spadały, dwa tygodnie temu rosły, a trzy tygodniem temu także spadały.

18 listopada 2014, 15:00

Aktualne korekty stawek wynoszą 5-20 gr/kg, najczęściej jest to 10 gr/kg. Jak mówią przedstawiciele działów surowcowych – po czasie nadmiaru surowca na rynku, mamy do czynienia z drobnymi niedoborami. Stąd podwyżki. Nie mniej jednak, firmy skupujące są na ogół zdania, że obserwowane teraz podwyżki są tylko chwilowym zjawiskiem i trend zniżkowy lada moment powróci.

Obecnie najdrożej kurczęta skupują w województwie pomorskim – tutaj stawki wynoszą 3,60 zł/kg, w pozostałych województwach stawki wyrównały się do poziomu około 3,50 zł/kg.

Najniższa cena, jaką oferują sprawdzone przez redakcję „top agrar Polska” zakłady skupujące to 3,30 zł/kg, a najwyższa to 3,60 zł/kg. e-abi



Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)