Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Jak zachować smak owoców w słoiku?

07.07.2017

Drukuj

Jak zachować smak owoców w słoiku?

Artykuł dostępny

Przetwory, które przygotowujemy na zimę, podczas procesów termicznych tracą 40-60% swoich składników. Wyjątkiem są tu pomidory, u których wielogodzinne duszenie powoduje uwalnianie przeciwutleniacza likopenu.
Dodatkowe składniki jak sól, cukier czy ocet powodują, że niszczymy naturalny smak owoców. By konfitury były jak najzdrowsze powinniśmy:
  •  ograniczać ilość dodawanego cukru, który zmniejsza wchłanianie wit. z grupy B;
  • pasteryzować jak najkrócej – jeśli w przepisie jest podane 15-20 min. trzymajmy się dolnej granicy;
  • zaprawiać fioletowe owoce, jak śliwki, borówki, jagody i porzeczki, które owocują bardzo krótko, za to są bogactwem witamin z grupy A i B.

r e k l a m a

Read more in the premium version

article icon

Rzepak: w całym kraju poniżej 1500 zł/t

Order a premium version

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii