Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Rodzina>Inne>

Jak zachować smak owoców w słoiku?

Obrazek

Nadszedł czas przygotowywania przetworów, a żeby zachować mnóstwo wartości owoców i warzyw, warto wiedzieć, jak robić to najlepiej.

Ewelina Cisłak7 lipca 2017, 06:00
Przetwory, które przygotowujemy na zimę, podczas procesów termicznych tracą 40-60% swoich składników. Wyjątkiem są tu pomidory, u których wielogodzinne duszenie powoduje uwalnianie przeciwutleniacza likopenu.
Dodatkowe składniki jak sól, cukier czy ocet powodują, że niszczymy naturalny smak owoców. By konfitury były jak najzdrowsze powinniśmy:
  •  ograniczać ilość dodawanego cukru, który zmniejsza wchłanianie wit. z grupy B;
  • pasteryzować jak najkrócej – jeśli w przepisie jest podane 15-20 min. trzymajmy się dolnej granicy;
  • zaprawiać fioletowe owoce, jak śliwki, borówki, jagody i porzeczki, które owocują bardzo krótko, za to są bogactwem witamin z grupy A i B.


Picture of the author
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)