StoryEditor

Koronawirus w Europie. Farmerzy w UE już odczuwają jego skutki

Europejscy farmerzy z niepokojem patrzą na rozwój epidemii koronawirusa. Copa-Cogeca informuje o pierwszych problemach, ale są też pozytywy. Produkcja żywności nie spadła, a sytuacja w chińskich portach powoli wraca do normy.
13.03.2020., 19:03h
Na razie nie ma ostatecznej pewności jak koronawirus zaszkodzi unijnym farmerom, ale na pewno są już pierwsze tego objawy.

Do głównych problemów eksperci Copa-Cogeca zaliczają:

•    spadek sprzedaży,
•    presję cenową,
•    potrzebę reorganizacji logistyki,
•    problemy z płatnościami,
•    problemy z pozyskiwaniem surowców

Na szczęście poprawia się sytuacja w chińskich portach. Ostatnie informacje mówią, że moce przerobowe wróciły w nich do poprzedniej sprawności w 80% do 90%. Jest na tyle lepiej, że obecnie zgłaszany jest poważny niedobór kontenerów chłodniczych. Mimo to światowy handel prawdopodobnie będzie zakłócany przez kilka miesięcy.

Na rynku żywności utrzymuje się jednak niepewność. Do tej pory zdecydowana większość kontraktów nie była anulowana, a problemy dotyczyły tylko ich nieterminowej realizacji. Ale dłużej utrzymujący się kryzys związany z epidemią może, zdaniem ekspertów Copa-Cogeca, spowodować, że kontrakty będą odwoływane i nie będą zawierane nowe.
Na szczęście jak na razie epidemia nie miała globalnego wpływu na produkcję żywności.

Sektor mięsa


Sektor mięsny informuj...
Pozostało 65% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 02:52